Geplaatst op: 21-02-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 4 minuten
Soorten campers: welk model past bij jou?

Soorten campers: welk model past bij jou?

Campers zijn er in vele soorten en maten, vanaf het kleinste minibusje tot een flink formaat touringcar. Welke indeling je ook wilt, of welke smaak je bezit, er is keus genoeg. De meest gangbare campers zijn qua basisvorm in vier soorten in te delen met daarnaast nog een aantal specials.

Buscampers

Buscampers

Een buscamper is gebouwd op basis van een bestelbus. Daarbij is de carrosserie van de bestelbus vrijwel geheel gehandhaafd. Het dak is over het algemeen verhoogd en soms voorzien van een hefdak. In dat verhoogde deel bevinden zich soms ook nog één of twee slaapplaatsen.

Door de compacte afmetingen is de binnenruimte wel wat beperkter, maar een buscamper is het makkelijkste te rijden en te parkeren op een normale parkeerplaats. Zeker in steden en op smalle wegen kan dat een groot voordeel zijn. Een ander voordeel is dat de buitenzijde bestaat uit de metalen carrosserie van wat origineel een bedrijfswagen is. Een stuk steviger dan een caravanopbouw die uit lichtgewicht, en daarom wat kwetsbaarder, aluminium of polyester wordt opgetrokken.

Buscampers mogen zich vooral de laatste jaren verheugen in een stijgende populariteit. Omdat ze makkelijk te rijden zijn worden ze ook ingezet als dagelijks vervoer. Een gebruikte buscamper heeft daarom meestal wat meer kilometers op de teller staan. Daarnaast zijn onder de zelfbouwers buscampers de meest gebruikte soort.

Alkoof Campers

Alkoof Campers

Deze camper is herkenbaar aan de grote uitbouw van het woongedeelte, boven de cabine, die plaats biedt aan een tweepersoonsbed, oftewel alkoofbed. Een alkoofcamper is op basis van een bestelwagen- of vrachtwagenchassis met cabine gebouwd. De woonruimte is over het algemeen riant maar de alkoof wordt niet door iedereen even fraai gevonden. Daarnaast heeft het ook nadelige gevolgen voor de rijeigenschappen. Het uitzicht voor bestuurder en bijrijder wordt beperkt. De windvang is fors hoger wat weer een nadelig gevolg heeft voor het brandstofverbruik. Vooral verhuurbedrijven maken veel gebruik van alkoof campers, omdat deze voor de aanschafprijs relatief veel ruimte bieden. Ook is dit de ideale camper voor gezinnen vanwege het surplus aan slaapplaatsen.

Integraal Camper

Integraal Camper

Bij een integraal camper is de camper opgebouwd op uitsluitend een chassis. De cabine van de bestel of vrachtwagen is dus komen te vervallen. Deze camper heeft zijn eigen cabine die naadloos aansluit op de woonruimte. Boven de cabine is dikwijls plaats voor een hefbed. Door de speciale opbouw met geïntegreerde cabine is dit model het duurste in aanschaf. Voor velen is deze soort dan ook de ultieme camper. Niet voor iedereen echter want de vergelijking met een SRV wagen wil ook nog wel eens gemaakt worden. Een voordeel wat voor iedereen geldt is het uitzicht. Door een mega grote voorruit zie je het vakantielandschap onbelemmerd aan je voorbij trekken.

Half-Integraal Camper

Half-Integraal Camper

Een half-integraal camper, ook wel semi-integraal camper genoemd, houdt het midden tussen een buscamper en een integraal camper. De overgang tussen cabine en woonruimte is wat vloeiender gemaakt, en het dak boven de cabine is aangepast tot een gestroomlijnd geheel. Deze compacte modellen hebben meestal een wat smallere woonruimte, maar dat maakt weer dat je met een halfintegraal wat makkelijker over kleinere weggetjes kunt rijden.

De half-integraal camper komt qua uiterlijk redelijk overeen met een integraal camper, zonder dat daar een speciale cabine voor nodig is. Deze soort wordt daarom steeds populairder, wat vooral ten koste van de alkoof campers gaat.

afzetunit

Specials

Een afzetunit, een container met het woongedeelte die los neergezet kan worden, was vooral in de jaren 80 en 90 populair. Terreinwagens en pick-ups waren toen in opkomst met een laadbak die daarvoor geschikt is. Voordeel is dat de auto zonder unit het hele jaar gebruikt kan worden. Ook op de kampeerplek is een auto beschikbaar zonder dat je alles op hoeft te breken. Nadeel is de beperkte ruimt een de strikte scheiding tussen cabine en woongedeelte.

expeditie campers

Voor avonturiers zijn er expeditie campers. Over het algemeen op maat gemaakt in vele varianten. De basis is vaak een vierwiel aangedreven vrachtauto- of bestelwagenchassis, een Unimog, een verlengde Landrover of een voormalig legervoertuig. Ook worden deze campers vaak zelf gebouwd.

Een ombebouwde touringcar tenslotte biedt veel mogelijkheden om te worden omgebouwd tot camper. Dit gebeurt overwegend door zelfbouwers, hoewel er ook wel exclusieve campers op basis van een touringcar worden geproduceerd, vaak voor bedrijfsmatige toepassingen zoals een raceteam of sportploegen.

Op zoek naar een nieuwe camper? Hier vind je campers in alle soorten en maten

Lees verder
Terug naar Kampeertips