Geplaatst op: 23-02-2022 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 6 minuten
MAN als basis voor je camper

MAN als basis voor je camper

Zowel Knaus als Westfalia campers zijn verkrijgbaar met de MAN TGE als basis. Een bestelwagen met een logo wat onder truckers naam en faam heeft. Maar met VW als moederbedrijf is de MAN bijna identiek aan de nieuwe VW Crafter.  Bijna, omdat er toch enkele verschillen zijn die de relatief nieuwe naam in camperland tot een interessante keuze maken

MAN

In de wereld van de logistiek, waar MAN zich in beweegt, komt steeds meer de focus te liggen op “het laatste stukje”. Een bestemming die in de stad ligt.  VW Truck en Bus wil hier uiteraard op inspelen en geen bedrijfswagens leveren die de stad niet in mogen. Te groot of te zwaar doet op den duur kades instorten. Een goede reden dus voor VW, om naast de Crafter, ook een MAN-versie te introduceren.

TGE

Beide bestelauto’s wordt gebouwd in een nieuwe Poolse fabriek. De vorige generatie van de Crafter kwam uit een Mercedes fabriek in Bremen. Maar de samenwerking tussen de beide producenten is tot een einde gekomen. Mercedes en Renault is de nieuwe combinatie om de ontwikkelingskosten van bestelauto’s te delen. VW wil echter toch het hele marktsegment bedienen. Vandaar de twee-merken strategie met wat voornamelijk dezelfde bestelauto is.

MAN

Keuze

Met de TGE is er een keuze uit twee wielbases: 3,64m en 4,49m, en drie hoogtes. Alle TGE’s hebben een twee liter dieselmotor van VW met 75, 90, 103 of 130KW. In principe zijn de MAN’s TGE net iets duurder dan hun VW broertjes, ook in dezelfde specificatie. Het verschil zit hem in de uitrusting. Die is bij de TGE wat uitgebreider. De TGE beschikt standaard over EABS, oftewel inclusief NotBrems Assistent en zijwind assistent. Met name voor een flinke halfintegraal is laatstgenoemd een nuttig rijhulpsysteem. Naast dieselversies is de TGE ook beschikbaar met een elektrische aandrijving. Met een range van 115km en een topsnelheid van 90km is deze versie vooral bedoeld voor stadsverkeer.

MAN

Pionier in dieseltechniek

De Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG, kortweg MAN, is sinds 1920 producent van vrachtwagens naar eigen ontwerp. Maar voor die periode had MAN al in 1897 een samenwerking met dr. Rudolf Diesel om de eerste dieselmotor te vervaardigen. In 1924 werd de eerste MAN-vrachtwagen met dieselmotor aan het publiek getoond. Begin jaren dertig waren er nogal wat verschillende modellen beschikbaar met een diesel- of benzinemotor. Het topmodel was een drie-asser met een lange wielbasis. Deze had een 140 pk sterke dieselmotor. Tijdens de oorlog had ook MAN ernstig te lijden onder de bombardementen van de geallieerden. Vanaf 1945 werd de productie van vijftonners hervat en krabbelde MAN met de Duitse wederopbouw weer op tot de gigant die het vandaag is.

Meer informatie: www.man-nederland.nl

MAN

Knaus Van Ti 640 MEG Vansation

Knaus maakt naast de VW Crafter nu ook gebruik van de MAN TGE als basisvoertuig. Onder meer voor de VAN TI 640 MEG Vansation. De nieuwe Vansation zet de norm, aldus Knaus. Ingegeven door de zogenaamde FoldXpand-achterwandconstructie en natuurlijk het MAN-chassis. Dit geeft evenveel ruimte in het interieur maar buitenmaten die compacter zijn. Ook is de nieuwe Vansation door het verlaagde MAN-chassis een echte lowrider in het aanbod van Knaus. De achteras is luchtgeveerd voor meer comfort en veiligheid.

Knaus

Onder de kap zorgen 177 pk’s voor de aandrijving. Deze worden via een 8-traps automatische versnellingsbak naar de voorwielenwielen gebracht. De opbouw van deze halfintegraal bestaat uit gladde buitenbeplating. Daarnaast zijn de 17 inch lichtmetalen wielen een eyecatcher. De Vansation is lekker compleet met een airco, verwarmde buitenspiegels en een hordeur. Verder zit er een navigatiesysteem op, een luifel en nog veel meer.

Meer informatie: www.knaus.com

Westfalia

Westfalia Sven Hedin

Sven Hedin is een bekende naam in de camperbranche. Deze Westfalia was in de begintijd van de buscampers een van de populairste modellen. Maar de Sven Hedin wordt nog steeds gemaakt. Alleen dit keer heeft Westfalia gekozen voor de MAN TGE als baisvoertuig. De MAN biedt de bestuurder talrijke hulp- en rijassistentiesystemen, iets wat bij bestelwagens tamelijk uniek is. Ook de ergonomisch verantwoorde cockpit en het uitgebreide servicenetwerk van MAN gaven aan Westfalia de doorslag om voor de MAN TGE te kiezen.

De MAN TGE is wel iets smaller dan de Fiat Ducato. Hierdoor past een dwarsbed niet zomaar achterin de camper. Om geen vaste uitbouw te hoeven gebruiken, die de aerodynamica en het uiterlijk niet ten goede komt, heeft Westfalia gekozen voor een pop-out. Een geïsoleerd polyester deel kan naar buiten worden geschoven. Daardoor ontstaat een bed met een lengte van ongeveer twee meter. Zodra uitgeslapen, kan de pop-out weer naar binnen worden geschoven en is er niets meer van te zien.

De ontwerpers van Westfalia hebben ook andere elementen van het woon- en keukengedeelte herzien. Zo is de koelkast parallel in plaats van dwars geplaatst. Hierdoor kan de diepte van het keukenblok flink worden beperkt. Daarom heeft Westfalia deze nog niet bestaande uitvoering samen met een grote Europese fabrikant zelf ontwikkeld. Het resultaat is een compressorkoelkast van 70 liter én een opvallend ruimtelijke beleving van het woongedeelte.

Meer informatie: www.westfalia-mobil.com

Op zoek naar een gebruikte Knaus of Westfalia? Kijk dan eens op campers.nl of www.camperscaravans.nl

Lees verder
Terug naar Campertesten