Nieuws caravans

Elektrische caravantrekkers

Het kabinet overweegt het rijden in een benzine- of dieselauto flink duurder te maken. Dat zal caravanbezitters wellicht wat ongerust maken. Elektrische auto’s en caravans zijn meestal niet zo’n ideale combinatie. Toch groeit de lijst elektrische caravantrekkers gestaag.

Voor een gemiddelde caravan in beladen toestand heb je toch wel een auto nodig met een geremd trekgewicht van 1500 kilo. Volgens Autoweek komen hiervoor ongeveer vijftig elektrische auto’s in aanmerking. Deze zijn echter alleen weggelegd voor kampeerders die het kunnen betalen. De goedkoopste elektrische caravantrekker met een geremd trekgewicht van minimaal 1500 kilo is de Smart #1, die ruim € 41.000,- kost. Deze Smart mag 1600 kilo trekken en heeft op papier een range van 420 kilometer. De duurste elektrische caravantrekker is een BMW i7. Hiervoor moet je ruim € 140.000,- voor meenemen.

Maar de meeste elektrische caravantrekkers die voldoen kosten rond de € 50.000,-. Zoals bijvoorbeeld een Polestar 2, Tesla Model Y en een Volvo C40. Ook de ANWB Trekauto van het Jaar 2022 heb je voor dit bedrag in bezit. Deze Hyundai Ioniq 5 kost ruim 51.000 euro. Deze auto houdt bij het bepalen van de actieradius al rekening met het gewicht van de caravan. Ook het zogeheten vehicle-to-load-systeem, waarmee de vakantieganger stroom voor de caravan kan tappen uit de autoaccu, is uitgekiend.

Meer informatie: www.anwb.nl

Camppass CR 550 voor als het stoer moet

Turkije begint naam te maken als land van minicaravans. Denk maar aan de Vestavan, Carpento of de  Troy van Hotomobil. Ook Camppass wordt deels in Turkije geproduceert. En hoewel een mini, dankzij het optionele stapelbed kun je er met z’n vieren in slapen.

Met zijn opvallende vorm is de Camppass een even opvallende verschijning. Voor het persoonlijke is er keuze uit zes verschillende kleuren. De aslast van de Camppass CR 550 is 1500 kilo en leeg weegt hij 750 kilo. De lengte is 5,52 meter, 2,26 meter breed en 2,50 meter hoog. De buitenkeuken vind je aan de achterzijde van de caravan en is voorzien van een tweepits gasfornuis, een spoelbak en opbergruimte voor servies en bestek. Een koelkast met een inhoud van 90 liter is optioneel.

Als je kiest voor de uitvoering met een stapelbed zijn er 4 slaapplaatsen. Deze zijn 2,03 meter lang en 70 centimeter breed, dus zelfs een uit de kluiten gewassen puber kan hier prima liggen. De zitgroep is om te bouwen tot een tweepersoonsbed van 2,03 bij 1,36 meter. Kies je geen extra’s, dan ben je € 30.225,- verder.

www.camp-pass.com/nl

Kabe Estate caravans in de prijzen

De caravanserie Kabe Estate heette tot vorig jaar de Kabe Classic,  gericht op gezinnen met kinderen. Er zijn tien modellen en maar liefst veertien verschillende indelingen. De serie valt in de smaak, zo blijkt uit de awardverkiezing van Caravaning, het caravanzusje van Promobil. In de categorie caravans in de bovenste middenklasse is de Kabe Estate de best verkochte caravan. De Estate wist de verkiezing overtuigend te winnen, met 55,6 procent van de stemmen.

Bij de verkiezing van de European Innovation Award (EIA) laten kampeerjournalisten hun stem tellen. Daarbij viel Kabe’s functie Smart Level in de prijzen. Dit toont het gasniveau, de bandenspanning en de hellingshoek van de caravan. De Imperial-serie is standaard uitgerust met deze slimme voorziening. Bij de Royal-serie staat Smart Level op de optielijst. Vorig jaar won Kabe al een European Innovation Award voor Smart D. 

www.kabe.se