Een yurt is een traditionele ronde tent die al eeuwenlang wordt gebruikt door rondtrekkende veenomaden. Echter, tegenwoordig is overnachten in een yurt ook een heuse kampeertrend! Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van deze bijzondere tent, nemen we een kijkje in de geschiedenis.

Historie

In de 11e eeuw leefden Mongoolse stammen al in yurts. Wegens het feit dat deze stammen veel rond trokken had men dus ook een draagbaar onderkomen nodig. Niet alleen in Azië maar ook in Turkije maakte ze al heel vroeg gebruik van een yurt. Een tent die stevig genoeg was om rechtop te blijven staan, in één van de meest afgelegen gebieden. Die daarbij ook nog eens geheel naar eigen inzicht ingericht kan worden.

Constructie

Een yurt is opgebouwd uit een houten skelet. Deze bestaat uit voorgebogen, uitvouwbare muren. Daarnaast heb je nog de dakstokken en in het midden van het dak een centraal wiel. Dit wordt ook wel de kroon genoemd. Van oorsprong wordt de houten constructie bedekt met een isolerende laag schapenvilt en daar overheen een laag beschermd canvas. Het gewicht van al deze lagen zorgt voor extra stabiliteit. Om de doeken wordt ook nog is een band gespannen, dit natuurlijk ook voor extra stevigheid. Een yurt is daarom een fantastisch onderkomen met een hoog comfort in een extreem klimaat.

Van binnen zien yurts er altijd heel warm en gezellig uit, dat komt omdat ze decoratie erg belangrijk vinden. Ze decoreren de yurts van binnen vaak met stiksels, schilderijen of grote doeken. De inrichting van een yurt geeft de sociale en spirituele ordening van de daarin levende familie weer. Als de nomaden veel op reis zijn willen ze natuurlijk wel het gevoel van een thuis hebben.

inrichting Yurt
De inrichting van een traditionele yurt

Kamperen in een yurt

Tegenwoordig valt kamperen in een yurt onder de categorie glamping. In de afgelopen jaren hebben steeds meer bedrijven de groeiende vraag naar glamping accommodaties ontdekt. Voorbeelden van accommodaties die inmiddels vallen onder het glamping genre zijn: yurts, tipis, safaritenten, lodgetenten, boomhutten en drijvende hutten.

Voor iedere kampeerder die dus ook graag in de herfst of winter kampeert, is een yurt dus een perfecte oplossing. Buiten genieten van de frisse lucht en binnen lekker geïsoleerd met een houtkacheltje, dat is toch genieten?

Mocht je graag deze winter gaan kamperen in een yurt, dan zijn er genoeg opties in Nederland. Gelukkig hoef je dus niet helemaal naar Mongolië te reizen voor deze unieke ervaring. Er zijn veel aanbieders in Nederland om je te kunnen voorzien van een nachtje in een yurt!

Wil je graag ontdekken waar je in Nederland in een yurt kan slapen? Klik dan hier
Meer lezen over unieke kampeerplekken? Kijk dan bij ons op de blog

Groot aanbod campers en caravans

Ben je op zoek naar een nieuwe of tweedehands camper of caravan? Op onze website heb je keuze uit een groot aanbod. Grote kans dus dat jij hier precies die camper of caravan vindt waar je naar op zoek was. Bekijk het huidige aanbod hier.