Er zijn vele voordelen aan winterkamperen. Omdat niet zo veel kampeerders dit avontuur aangaan, heb je veel ruimte en rust op de camping. Lekker genieten van de stilte en de frisse buitenlucht. En je kiest natuurlijk de mooiste plek, want die is gewoon nog beschikbaar.

De tarieven zijn in de winter een stuk lager dan in de zomer, dat maakt jouw spannende wintervakantie ook nog goed betaalbaar. Trouwens, nog een leuk voordeel: in de winter heb je geen last van muggen, vliegen en wespen. Het kan natuurlijk wel lekker koud worden, zo in de wintermaanden. Maar daar hoef je helemaal geen last van te hebben. Zeker niet met deze tips die jou lekker warm houden.

Jij bent de warmtebron

Het allerbelangrijkste: zorg goed voor jezelf. De meeste warmte die je nodig hebt, produceer je zelf. Zorg dus in de eerste plaats dat je gezond en goed eet voor voldoende brandstof. Daarnaast is je keuze in kleding erg bepalend voor de mate waarin je de kou kunt trotseren. Denk hierbij aan speciale thermo-onderkleding. Dat werkt vooral goed in meerdere lagen kleding. Wat betreft activiteiten overdag: van beweging word je warm. Ga dus een stuk wandelen of fietsen. En daarna lekker knus in je warme caravan of camper een glas glühwein drinken. Dat is pas ontspannen!

Warm zitten op de Outchair
Warm zitten op de Outchair

Zitten in de warmte

Wist je trouwens dat er ook stoelen zijn net zo werken als een elektrische deken? Dat betekent dat je heerlijk kunt zitten en ondertussen warme billen krijgt… Hier lees je daar meer over.

Kampvuur en warme voeten

In de avonden is een gezellig en warm kampvuur natuurlijk onmisbaar. Zoek dus van tevoren uit of je een open vuur mag maken op de camping die je wilt bezoeken. Mocht je een mooi vuur hebben gemaakt, let er dan op dat je je schoenen niet te dicht bij het vuur houdt. Het kan verleidelijk zijn als je koude voeten hebt, maar de lijn van je zolen kan smelten. Een beetje zonde van je mooie schoenen. En als je schoenen goed geïsoleerd zijn, heeft het opwarmen aan de buitenkant sowieso weinig zin. Als je je voeten buiten bij het vuur warm wilt houden, kun je ze het beste boven de grond plaatsen. Bijvoorbeeld op een gevonden boomstammetje.

Binnen heb je wellicht vloerverwarming in je camper of caravan. Dan heb je sowieso geen last van koude voeten. En anders zijn er matten te koop waarin een verwarmingselement is verwerkt. Die kun je op de grond leggen zodat je alsnog warme voeten houdt.

In de avonden is een gezellig (en warm) kampvuur onmisbaar
Een gezellig (en warm) kampvuur tijdens het winterkamperen

Lekker slapen

Ga je vervolgens naar bed? Ga dan niet met natte haren slapen. Je haar kun je beter in de ochtend wassen. Dat scheelt heel wat kou aan je hoofd. Waarschijnlijk heb je je camper of caravan goed verwarmd. Maar als je het toch wel wat koud hebt, kun je beter niet met heel veel kleding aan onder je deken of in je slaapzak kruipen. Het lijkt een beetje tegenstrijdig, maar juist met minder kleding aan krijg je het sneller warm.

Camping vinden voor winterkamperen

Oké, je ziet het wel zitten. Je wilt gaan winterkamperen. Nu nog een camping vinden waar je dat kan. Sowieso handig als de camping open is tijdens de wintermaanden, maar let ook op de voorzieningen. Zijn er speciale winterfaciliteiten? Denk bijvoorbeeld aan een verwarmde voorziening tijdens slecht weer, sanitair met verwarming en de mogelijkheid om een kampvuur te maken.

Hier een aantal websites waar je campings voor winterkamperen kunt vinden:

Wist je trouwens dat je ook heel makkelijk met de camper op wintersportvakantie kunt gaan? Hier lees je daar meer over.

Groot aanbod campers en caravans

Nog op zoek naar een nieuwe of tweedehands camper of caravan? Bekijk hier het huidige aanbod. We hebben al heel wat campers en caravans voor je getest: bekijk onze caravantesten of onze campertesten.