Waarom zijn winterbanden eigenlijk zo belangrijk. Zijn ze alleen nuttig in de sneeuw, of ook op een doorweekt Nederlands wegdek, of wanneer het een graadje of 5 boven nul is. De verschillen tussen winter- en zomerbanden nader bekeken.

Banden zijn een belangrijk onderdeel van je auto of camper. Want het enige contact met de weg verloopt via dit rubber. Die moeten dus een maximum aan veiligheid bieden door voldoende grip te hebben en veel water af te kunnen voeren. Winterbanden bieden vanaf 7 graden Celsius en daaronder heel wat meer grip dan zomerbanden. Niet alleen op een laag sneeuw, maar ook op een nat wegdek. En dat laatste komt in Nederland veelvuldig voor. In de jongste winterbandentest van de ANWB vind je goed overzicht welke winterbanden wel en niet geschikt zijn.

Remweg

Winterbanden zijn uit een andere rubbersamenstelling gemaakt dan zomerbanden. Verder hebben winterbanden een heel ander profiel met als extra allemaal lamellen. die zorgen voor meer grip. Op een besneeuwde weg bij -5 graden is met een snelheid van 50 km/u de remweg met winterbanden ongeveer 30m. Rijd je op zomerbanden onder deze omstandigheden is die afstand zomaar twee keer langer. Rijden op sneeuw met zomerbanden is daarom gewoonweg gevaarlijk, ook een aangepaste rijstijl doet hier niets tegen.

winterbanden

ANWB advies winterbanden

De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Deze bieden betere grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Daardoor presteren winterbanden zo goed in het winterseizoen. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen wettelijk verplicht en krijg je problemen met de verzekering wanneer er een ongeluk plaatsvindt.

All seasonbanden

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook 4-seizoenenbanden. Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Wel met duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. In vergelijking met winterbanden vertonen all season banden een mindere prestatie op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden. Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband nog wel inzetbaar, zeker onder een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport.

winterbanden

Met all seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je de mindere prestaties van all seasonbanden compenseren. Het is de vraag of je dat zou willen. De veiligste combinatie blijft winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Lees de ANWB winterbandentest: www.anwb.nl