Kies je ademende wandelschoenen of liever een waterdicht paar? Beide soorten hebben zo hun eigen voordelen en zijn geschikt voor verschillende doeleinden en omstandigheden. Wanneer je geen duidelijke keuze kunt maken zijn wandelschoenen van Gore-tex ook een oplossing. Deze zijn namelijk waterdicht én ademend.

Ademende wandelschoenen

Wanneer je in warme, droge gebieden gaat wandelen is het verstandig voor ademende schoenen te kiezen. Ook wanneer je last hebt van warme voeten voorkomen ademende wandelschoenen een stel kleffe zweetvoeten. Ga je veel in Nederland wandelen, maar weet je van jezelf dat je een mooi weer type bent? Dan zijn deze wandelschoenen ook de juiste keuze. Een groot voordeel van ademende wandelschoenen is dat ze door de goede ventilatie minder blaren opleveren. Ook is het gewicht van de schoen lager dan dat van een waterdichte schoen.

Ademend Materiaal

Ademende wandelschoenen zijn er in verschillende categorieën. Zo zijn er kunststof exemplaren met mesh voor extra ventilatie. Maar ook schoenen van leer. Mesh is een geweven stof die veel lucht doorlaat. Leer heeft open poriën waardoor het kan ademen. Wil je het graag zo luchtig mogelijk op warme dagen, dan is een een lichte kunststof schoen met mesh de beste keuze. Voor meer stevigheid komt een schoen van leer weer eerder in beeld. Zorg er wel voor dat je ademende wandelschoenen niet invet of insmeert. Hierdoor verstop je alsnog de poriën. Gebruik een spray om je schoenen te goed te onderhouden.

wandelschoenen

Waterdichte Wandelschoen

Voor wandeltochten in koude gebieden is het verstandiger om voor waterdichte wandelschoenen te kiezen. Wanneer je eenmaal koude voeten hebt, blijven ze ook koud. Daar heb je met water- en winddichte schoenen geen, of in ieder geval minder last van. Ook wanneer je loopt in nat en vochtig gras, of in landen waar het regelmatig regent, profiteer je van dit type wandelschoen.

Waterdicht Materiaal

Je ziet ze steeds vaker, wandelschoenen met Gore-tex (GTX). Deze schoenen hebben een binnenvoering van Gore-tex en vaak een buitenschoen van nubuckleer of suède. Gore-tex is een membraan met hele kleine poriën. Deze zijn zo klein dat ze geen water doorlaten, maar wel condens afvoeren naar buiten. De voering van Gore-tex kun je zien als een waterdichte sok. De buitenkant van deze schoenen is niet waterdicht. Je ziet dus aan de buitenkant niet meteen of een schoen waterdicht is of niet. Een nieuwe ontwikkeling is ‘Gore-tex surround’, deze heeft nog meer ademend oppervlak dan een normale Gore-tex wandelschoen. Maar wanneer je écht ademende schoenen wenst is Gore-Tex alleen niet genoeg.

Lowa-Renegade-GTX-Mid
Lowa Renegade GTX Mid

Een voorbeeld van goede Gore-Tex wandelschoenen zijn de Lowa Renegades, verkrijgbaar in een hoog en laag model. Bijvoorbeeld de Lowa Renegade GTX Mid voor mannen en de Lowa Renegate GTX Mid voor vrouwen. Besluit je voor een waterdichte wandelschoen te gaan, maar twijfel je tussen een hoog of laag model? Kies dan voor het hoge model. Bij de lage zal het water alsnog naar binnen kunnen lopen met een harde regenbui of wanneer je door een diepere plas water banjert.

Ga voor de schoenen die het beste bij je gebied en wandelgewoontes passen. Maar uiteindelijk is het meest belangrijk dat ze lekker zitten.

Meer informatie: www.obelink.nl