Friesland

In Nederland valt veel te beleven! Voor wie natuur zoekt, bruisende steden of strand: ons land biedt eigenlijk alles. En daar is Friesland een absolute parel tussen. In dit blog een aantal prachtige natuurgebieden die je in deze provincie kunt bezoeken.

Friesland beschikt over vele kwaliteiten. Van een mooie omgeving, monumentale, sfeervolle stadjes (11 steden), een eigen taal, een eigen cultuur en een bijzonder landschap. Bovendien biedt deze provincie ook nog ruimte om veilig op reis te kunnen. Maar wist je dat er ook een aantal prachtige natuurgebieden te vinden zijn?

Verborgen natuurparels

Gezien de bekende natuurgebieden van Nederland aardig druk kunnen zijn, is het een verademing dat je in Friesland plekken vol natuurschoon hebt, waar je van alle rust en ruimte kunt genieten.

Het Diepsterbos bij Kollumerpomp

Laat je omhelzen door het eilandgevoel dat het Diepsterbos je te bieden heeft. Vooral het noordelijke deel geeft het gevoel alsof je op een Waddeneiland bent. Hoewel dat gevoel opgewekt wordt, is niets minder waar. Het gebied is geen eiland, het omgekeerde zelfs. Het land omringt het water en niet het water het land. Er zijn vele looproutes om het gebied te ontdekken. Lees meer over wat boswachter Jaap Kloosterhuis hierover te vertellen heeft.

Kollumerpomp
Door Hardscarf – Kollumerpomp

Harsta state en Hegebeintum

Een romantisch plekje in het midden van het Friese terpenlandschap: het landgoed van Harsta State. Ontdek hoe de Friese adel zich op het terpenland van het voormalige zeebodem vestigde. Zowel het huis als de tuin (ontworpen door tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard) zijn rijksmonumenten en lenen zich uitstekend voor een dagje uit. Download hier de plattegrond van Harsta State. Verder kun je alles ontdekken over het ontstaan van het terpenlandschap, deze kenmerkt de Friese kust. Je kunt hier een mooie klim maken op de hoogste terp van Nederland.

Harsta State
Door Gouwenaar – Harsta State

Hotspot Holwerd

De kwelders van Holwerd zijn beroemd vanwege hun uitgestrektheid. Bij helder weer kun je kilometers de verte in kijken. Des de dichterbij de Waddenzee, des de jonger de kwelders worden. Op de hogere en oudere delen zie je runderen, schapen en paarden grazen. Een prachtig gebied door het hele jaar, maar extra fraai in augustus en september. Deze maanden worden gekleurd door rode zeekraal en bloeiende zeeaster. Je kunt hier uitstekend wandelen en fietsen.

De kwelder
Door Gouwenaar – De Kwelder

De Mieden bij Buitenpost

Hoe je dit gebied ook beslist te ontdekken, het is in alle vormen schilderachtig. De Mieden werden gevormd in de ijstijd. Het landschap is rijk aan planten en vogels. Maar je vindt hier ook cultuurhistorie, zoals oude huisplaatsen, kerkjes en petgaten. Het is een waar paradijs voor plantenliefhebbers en een feest voor vogelspotters. Dit is misschien wel het enige gebied in Nederland waar nog alle Hollandse weidevogels broeden. De perfecte startplek is de botanische tuin: ‘de Kruidhof’. Deze is gelegen tussen Groningen en Friesland en is meer dan een bezoek waard.

De Kruidhof
Door Christien van der Veen – De Kruidhof

Het Oudemirdumerklif

Maar weinig mensen verwachten kliffen te vinden in Friesland, des de leuker om je te laten verassen door dit natuurverschijnsel. De Zuiderzee vrat tot 1932 aan het keileem van het Friese kust. Langzaam maar zeker ontstonden drie kliffen door de golven die keien, grind, zand en leem meenamen: het Roode Klif, het Mirnserklif en het Oudemirdumerklif. Met het aanleggen van de Afsluitdijk, stopte de afkalving van het klif en kreeg de natuur de kans zich weer verder te ontwikkelen. Vanuit het uitkijkpunt van zo’n 6 meter hoog, kun je een geweldige (rolstoel vriendelijke!) wandeling maken met uitkijk op het IJsselmeer.

Oudemirdumer Klif
Door Romaine -Oudemirdumer Klif

Campings

Friesland heeft naast prachtige natuurgebieden meer dan 100 campings! Dit komt goed uit, want er zijn talloze mooie plekken en unieke natuurwonderen die hier te zien zijn. Het is daarom niet voor niets dat de provincie in de Unesco Werelderfgoedlijst staat en vier nationale parken heeft. Kies één van de 142 campings die Friesland te bieden heeft en ga op ontdekkingsreis in 1 van de mooiste plekken van Nederland.

Gaat je reis nog door richting de Waddeneilanden? Lees hier alles wat je moet weten over met je caravan of camper over te steken en wat daar allemaal nog voor moois te zien valt. Geïnteresseerd in ander kampeernieuws? Klik dan hier voor het laatste kampeernieuws!