tme in marokko

Tailor Made Expeditions is een camperreis-organisatie die sinds 2008 actief is op de Nederlandse markt. De onderneming bestaat uit een klein team van net zo enthousiaste als ervaren reizigers die een aanzienlijk deel van de wereld reeds bereisd hebben met een camper. Zij vormen Tailor Made Expeditions. Specialist in camperreizen in klein groepsverband met maximaal 10 equipes. Zij reizen naar bijzondere bestemmingen zoals Marokko, Turkije, Albanië, Noord-Macedonië, IJsland, Georgië of Armenië. Ook zijn er reizen over de zijderoute en naar Mongolië door TME georganiseerd. Deelnemen aan deze reizen doe je met je eigen camper.

Tailor Made Expeditions is een organisatie met veel ervaring die je zo’n beetje al het regelwerk uit handen neemt. Zo wordt er o.a. voor overnachtingsplekken gezorgd, soms een camping of anders in de vrije natuur. Maar ook assistentie bij grensovergangen of calamiteiten horen bij de dienstverlening. Met een uitgebreid routeboek waarin de gps-coördinaten van de overnachtingsplekken vermeld staan, reis je overdag individueel en in je eigen tempo naar de volgende overnachtingsplaats.

De avontuurlijke reizen zijn bedoeld voor de ervaren reiziger, maar dat hoeft niet perse een ervaren groeps-reiziger te zijn. De meeste deelnemers maken juist voor het eerst een groepsreis, met vrijwel altijd leuke en enthousiaste reacties na afloop. Deze deelnemers hebben vaak al vele zelfstandige reiskilometers op de teller staan. Camperaars die geen begeleiding nodig hebben om een mooie reis te maken. Maar ook dan kan het aantrekkelijk zijn om gebruik te maken van een reisorganisatie zoals Tailor Made Expeditions. Vooral het ontzorgen is daar de achterliggende reden van want een avontuurlijke bestemming kan behoorlijk wat regelwerk met zich meebrengen. Bovendien kan het reizen samen met gelijkgestemden ook heel gezellig en leuk zijn.

Individueel en toch samen

De reizen van Tailor Made Expeditions hebben een grote mate van vrijheid en zelfstandigheid. De groepen zijn klein en bestaan uit maximaal 10 equipes. Overdag rijd je individueel en in je eigen tempo naar de volgende overnachtingsplaats. En hier ontmoet je de andere deelnemers dan weer. Er wordt niet in konvooi gereden.

Maar al te vaak worden groepsreizen met een camper vergeleken met het welbekende tv-programma we-zijn-er-bijna. Er zijn echter verschillende manieren om samen op pad te gaan en TME doet dat toch echt anders. Er wordt bijvoorbeeld geen happy hour, quiz of jeu de boules georganiseerd op de overnachtingsplaats. Alleen wanneer dat nodig is wordt er een briefing gehouden met de hele groep over de voortgang van de reis en de bijzonderheden voor de volgende etappe. Maar dat is geen dagelijkse kost. Samen met elkaar borrelen en vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt, elkaar ergens meehelpen of uit eten gaan ontstaat spontaan, zonder enige verplichting.

Relaxed op reis

Voor het eerst met je camper door Marokko, Turkije, Albanië, Georgië of Armenië doe je wellicht liever niet alleen. De taalbarrière, het vinden van een veilige overnachtingsplek, een goede gids of de rompslomp aan een grens kunnen je ervan weerhouden zo’n reis überhaupt te gaan maken. Mee gaan met een reis van Tailor Made Expeditions kan ervoor zorgen dat dat vinkje wel op de bucketlist gezet kan worden! Zij nemen je al het regelwerk uit handen, hebben ervaring in de landen waar ze naar toe reizen en zijn er ter ondersteuning tijdens de reis.

Voertuig en veiligheid

Deze reizen zijn ontwikkeld voor reizigers met de gangbare modellen campers. Waar er overnacht wordt is afhankelijk van naar welke bestemming ze reizen. Bij sommige reizen overnacht TME merendeels op campings maar ook wel vrij in de natuur. Campings zijn op deze bestemmingen vaak van een andere kwaliteit dan de campings die we in Europa kennen. Bij de verre reizen zijn er vrijwel geen campings te vinden. Dan worden er andere veilige plekken uitgezocht. Dat kan vrij in de natuur zijn, bij hotels, moskeeën of bijv. bij een sportclub. Tijdens deze reizen dien je dan voor een aantal dagen selfsupporting te kunnen zijn qua sanitair en elektriciteit. Op de overnachtingsplaatsen kun je verder altijd met een gerust hart gaan slapen. En wanneer er overdag een excursie is waar iedereen aan mee wenst te doen, wordt er indien nodig, een bewaker ingehuurd.

De reisbegeleiders

Drijvende kracht achter Tailor Made Expeditions is Caroline Bier. Zij heeft zelf heel erg veel met een camper rond gereisd in diverse landen in de wereld. In Zuid-Amerika heeft ze bijvoorbeeld ruim anderhalf jaar met een eigen camper door Argentinië, Chili en Brazilië gezworven. Zij heeft al vele reizen begeleidt. Tailor Made Expeditions bestaat verder uit een team van enthousiaste en ervaren reisbegeleiders. Zij kennen de bestemmingen, hebben ervaring met het begeleiden van de reizen in klein groepsverband en zorgen ervoor dat de camperreis in goede banen wordt geleid. Naast assistentie bij pech, ziekte of grensovergangen, regelen zij de excursies, gidsen die de weg weten en het verzorgen van veilige overnachtingsplaatsen. Hierdoor kunt je ontspannen reizen door onbekende landen en heb je alle tijd om volop van het avontuur te genieten.

Voor meer informatie: www.tailormade-expeditions.nl