Deelplatform PaulCamper

Camperhuur kan een prima alternatief zijn voor kopen, zeker voor wie zonder al te veel voorkennis in een kampeerwagenavontuur stapt. Via een verhuurbedrijf kan dat echter wel enigszins prijzig zijn. Maar er is een alternatief. Camperverhuur tussen particulieren onderling, met digitaal platform PaulCamper als vangnet.

Een camper is een hele aanschaf, vooral in de wetenschap dat die een groot deel van het jaar werkloos in de stalling staat. Daarom verhuren steeds meer particulieren hun camper. Zoiets kan aardig wat geld opleveren én de camper wordt gebruikt, want stilstand is vaak achteruitgang.

PaulCamper is een Duits initiatief wat sinds 2013 gegroeid is tot de grootste aanbieder van huurcampers bij onze oosterburen. Verwonderlijk is dat niet. Met bijna 600.000 campers op de weg is Duitsland een vooraanstaand camperland. Die groei smaakte al snel naar meer waarna PaulCamper de internationale positie veel aandacht heeft gegeven. Met succes. Na een overname enkele jaren geleden van Bed & Wheels is het aanbod van PaulCamper in Nederland verdubbeld en is het einde van de groei in Nederland en andere landen waar PaulCamper met een native website en -ondersteuning actief is, nog lang niet in zicht.

PaulCamper is een Duits initiatief met bijna 600.000 campers op de weg.
PaulCamper is een Duits initiatief

Verdienen / besparen

PaulCamper werd in 2013 opgericht door Dirk Fehse, toen hij zijn eigen camper, Paul genaamd, als eerste camper via zijn eigen platform te huur aanbood. Inmiddels worden jaarlijks zo’n 230.000 camperovernachtingen geboekt en staan er ongeveer achtduizend Campers op het peer-to-peerverhuurplatform. Verhuurders kunnen heel eenvoudig hun campers te huur aanbieden. Je registreert op de website en vult een profiel in van je camper, inclusief een paar goede foto’s. Daarna kan je tegen een betaalbaar tarief je eigen camper verhuren. De verhuurder verdient geld, de huurder bespaart geld.

Voor ieder wat wils

Er zijn volgens PaulCamper een aantal factoren waarmee je bij het huren van een camper rekening moet houden. De bestemming, grootte en inrichting van een camper. Blijf je gewoon in Nederland, reis je af naar Italië of wil je nog verder weg? Afhankelijk daarvan kies je een bepaald type camper. Benzine of diesel, een buscamper, half- of integraal en een indeling die bij je reisgezelschap past. Ook de aard van de camper telt mee.

Met een retro Volkswagen-busje op leeftijd, duizenden kilometers gaan rijden is niet verstandig en wellicht ook wat oncomfortabel. Daarnaast moet je nadenken over je wensen wat betreft keuken en slaapplaatsen. De campers op PaulCamper zijn overigens compleet uitgerust, maar bepaalde zaken als een fietsendrager zijn niet altijd standaard, dus let daar ook op.

Houd rekening met de bestemming, grootte en inrichting van een camper.
Houd rekening met de bestemming, grootte en inrichting van een camper

Haastige spoed, toch wel goed

Om de gewenste camper te vinden, moet je er snel bij zijn. Nederlanders zijn namelijk kampioen vroegboeken, met name in deze Coronatijd. Ongeveer drie kwart van de Nederlanders boeken al in december, januari of februari hun zomervakantie. Bijvoorbeeld Italianen doen dat anders. Daar boekt slechts 4 procent een vakantie in die periode. In de ervaring van PaulCamper zijn dat met name compacte campers. De vraag daarnaar is meer dan twee keer zo groot als het aanbod. De iconische T1- en T2-Volkswagen-busjes zijn dan ook extra populair. De vraag is meer dan vier keer zo groot als het aanbod. Vele vakantiegangers boeken pas in mei of juni, maar dan zijn ze eigenlijk al te laat om een camper te vinden die helemaal aan de wensen voldoet.

Doordat steeds meer eigenaren besluiten hun camper te verhuren, komt er echter wel steeds nieuw aanbod bij. Toch moeten huurders snel zijn. Maar al te vaak ziet PaulCamper dat nieuw aangeboden campers op het platform al binnen dertig seconden hun eerste aanvraag krijgen. Zo kunnen campereigenaren in het voor- of naseizoen een fors bedrag verdienen aan de verhuur van hun kampeermiddel en dat is dan ook de reden waarom camperdelen zo populair is geworden.

Steeds meer eigenaren besluiten hun camper te verhuren.
Steeds meer eigenaren besluiten hun camper te verhuren

Een stuk goedkoper

Doorgaans is het huren van een camper van een particulier aanmerkelijk goedkoper dan bij een verhuurbedrijf het geval is. In de meeste gevallen komt dit doordat er ook oudere campers worden gedeeld en deels omdat particulieren vaak een lagere prijs vragen. De borg is meestal de gebruikelijke 1.000 euro die je na een schadeloze huurperiode weer terugkrijgt

PaulCamper ziet camperbezit als iets persoonlijks en laat daarom de verhuurders behoorlijk vrij in het bepalen van de regels en voorwaarden. Zo mag de verhuurder bijvoorbeeld een minimumleeftijd van de huurder bepalen. Een wirwar wordt het echter niet, bij iedere advertentie op paulcamper.nl staan bijzonderheden duidelijk vermeldt. Dat geldt ook voor de verzekering, duidelijke afspraken en extra zekerheid. Met de speciale verzekeringsmodule is zowel de verhuurder als de huurder zeker dat elke onverhoopte schade is gedekt.

PaulCamper ziet camperbezit als iets persoonlijks
PaulCamper ziet camperbezit als iets persoonlijks

Het team van PaulCamper is zelf ook gek op campers, campings en reizen en dat merk je aan alles. De unieke community die ontstaat bij een deelplatform heeft avontuur, natuur en de vrijheid van mobiel reizen hoog in het vaandel staan. Camperen is bij PaulCamper dan ook meer dan alleen een vorm van vakantie, het is ook een manier van leven. In de veelzijdige dienstverlening van PaulCamper worden waardevolle informatie, de leukste reisroutes en tips voor het ombouwen van een camper dan ook volop gedeeld. Wie van camperen houdt, zal zich daarom bij PaulCamper helemaal op z’n plaats voelen.

Meer informatie: www.paulcamper.nl

Huur een camper of caravan

Bekijk het huidige aanbod van PaulCamper op onze website, of het volledige huuraanbod van CampersCaravans.nl. We hebben nog meer artikelen over verhuur die je kunt lezen. Je kunt ook eerst nog een paar caravantesten of campertesten bekijken, voordat je een deelcaravan of deelcamper uitkiest. Of heb je meer interesse in ander kampeernieuws?