Geplaatst op: 08-06-2020 Geschreven door: Laurens Koster Leestijd: 6 minuten
Op vakantie in Europa: Dit moet je weten

Op vakantie in Europa: Dit moet je weten

Voor wie de doventolk niet helemaal kon volgen, tot 15 juni staat het advies van Buitenlandse Zaken voor vakantie in Europa voor alle landen op oranje. Alle vakanties naar het buitenland worden dus afgeraden. Maar na die datum gloort er hoop voor reislustige vakantiegangers.

Vanaf 15 juni gaat het stapsgewijs weer mogelijk zijn om op vakantie te gaan naar andere Europese landen. Het reisadvies van een aantal landen om ons heen wordt aangepast van oranje, wat staat voor het afraden van vakantiereizen, naar geel. Een kleur die vakantiereizen mogelijk maakt zolang je let op de risico’s. Dit geldt echter niet voor alle landen. Het reisadvies blijft oranje wanneer een land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft, nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine oplegt bij aankomst.

Vakantie in Europa

Vakantie in Europa

Als eerste gaan de reisadviezen van de volgende landen van oranje naar geel: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië en Tsjechië. Je kunt dus naar deze landen op vakantie, mits je let op, en rekening houdt met de risico’s.

Oranje gekleurd blijven: Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Vakantiereizen naar deze landen wordt afgeraden aangezien de pandemie hier nog niet onder controle is of, zoals in Zweden, er op een andere manier mee wordt omgegaan. Wanneer je toch voor een noodzakelijke reis naar deze landen gaat, geldt bij terugkomst in Nederland een verplichte thuisquarantaine.

Daarnaast moeten een aantal landen nog besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse toeristen gaan opheffen. De verwachting is dat deze landen daarover in de komende weken een ei over gaan leggen. Frankrijk, IJsland, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Liechtenstein, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bevinden zich nog op dit vinkentouw.

Vakantie in Europa

Let op, er zijn risico’s

De stand van zaken rond het coronavirus kan ieder moment veranderen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen plotsklaps strenge maatregelen nemen, zoals het afsluiten van  gebieden en het sluiten van de grenzen. Dat kan behoorlijk snel gaan. Het is dan ook je eigen verantwoordelijkheid of je dit risico wenst te nemen.

Op vakantie naar het buitenland

Vanaf 15 juni worden de reisadviezen voor landen binnen de EU en Schengenzone versoepeld waar dat mogelijk is. Die landen krijgen een geel reisadvies. Dat betekent dat vakantie in Europa naar die landen niet langer wordt afgeraden. Belangrijke voorwaarden voor een geel reisadvies zijn dat het betreffende land de grens heeft geopend voor Nederlanders. Daarnaast dient er geen sprake te zijn van een verplichte quarantaine bij aankomst in dat land en dat het coronavirus voldoende onder controle is. Zolang dat niet het geval is, blijft het reisadvies van het land oranje: alleen noodzakelijke reizen zijn dat toegestaan. Vakantiereizen naar landen buiten Europa worden voorlopig afgeraden.

Vakantie in Europa

Wat zijn noodzakelijke reizen

De afweging of een reis noodzakelijk is die je zelf af te wegen. Iedereen met reisplannen wordt geadviseerd hier goed over na te denken. Vakantiereizen buiten Europa vallen niet onder noodzakelijke reizen en worden om die reden sterk afgeraden. Houd hiervoor het reisadvies van de overheid goed in de gaten. Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk wel als noodzakelijk verkeer.

Welke landen behoren tot de Schengenzone

22 Europese landen vormen de Schengenzone waar Nederland ook onderdeel van is. De Schengenlanden hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over toegang tot elkaars grondgebied. Er is vrij verkeer van personen en goederen. Grenscontroles vinden onder normale omstandigheden niet plaats. De EU-landen Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië en Roemenië zijn geen Schengen landen.

Reizen buiten de Schengenzone

Buiten het Schengengebied geldt nog steeds voor alle landen kleurcode oranje. De reisbeperkingen gelden ook nog steeds wanneer je naar de EU, het Schengengebied of het Verenigd Koninkrijk reist vanuit landen buiten deze gebieden. Bepaalde reizigers zijn uitgezonderd van deze maatregel. Op Nederlandenu.nl vind je een overzicht van reizigers uit landen die naar de EU, Schengenlanden en het VK mogen reizen. Deze maatregel wordt verlengd tot en met 15 juni 2020.

Zijn Turkije en Marokko deze zomer te bezoeken

Om de risico’s op nieuwe uitbraken van het virus te beperken worden reisbeperkingen naar Turkije en Marokko stap voor stap versoepeld. Maar het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en het Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan. Alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden. En dat geldt dus ook voor Turkije en Marokko. Download de BZ Reisapp en meld je aan bij de 24/7 Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan word je op de hoogte gehouden van alle wijzigingen in de status van je gewenste bestemming.

Vakantie in Europa

Wat betekenen de kleurcodes

Het reisadvies voor vakantie in Europa beschikt over vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Normaal gesproken geven deze kleuren de veiligheidssituatie in een land aan. Bij landen met het coronavirus geldt echter het volgende:

Geel: in verband met het corona virus hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven. Denk aan afstand houden of het dragen van een mondkapje

Oranje: in deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk ook een inreisverbod.

Rood: dit land of gebied is helemaal afgesloten. Er is geen uitzicht op inreizen en uitreizen.

Houd er daarnaast rekening mee dat niet alle landen in staat zijn om het aantal coronabesmettingen goed bij te houden en adequate zorg te verlenen.

Komt de overheid reizigers ophalen wanneer het misgaat

Bij een nieuwe uitbraak kunnen lokale overheden ingrijpende maatregelen nemen. Het afsluiten van hotels, campings, gebieden en de grenzen zijn het eerst aan de beurt. Dat kan heel snel gaan. Wees  hiervan bewust. Ook jij kunt ziek worden tijdens je vakantie. Door naar het buitenland te reizen aanvaard je dit risico. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om dit risico te nemen. Een repatriëringsoperatie ligt daarom niet voor de hand en is zelfs uitgesloten door de Nederlandse overheid.

Meer informatie: www.nederlandwereldwijd.nl

Wegenvignet Zwitserland 2021

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws