Kamperen bij een wijngaard

Hoe bekend zijn de prachtige vergezichten op de wijngaarden van Italië en Frankrijk. De schoonheid ervan is onovertroffen en ook regelmatig gebruikt als achtergrond voor films. Ook in Nederland wordt wijn verbouwd. Hoe leuk is het om in je eigen land te kamperen bij een wijngaard! Bekijk bijvoorbeeld eens deze vijf bijzondere campings.

Thabor hoeve in Friesland

Genieten van de Friese natuur, dat kun je bij de Thabor hoeve. Je vindt er een wijngaard, wijnproeverij, vergaderruimte en mini-camping. De locatie kan voor allerlei gelegenheden gehuurd worden. Oorspronkelijk was het een klooster, het Thaborkleaster, nu kun je er genieten van de rust op de camping en in de kleinschalige wijngaard. In de omgeving liggen de steden Sneek en Bolsward, onderdeel van de Elfsteden. Maar ook idyllische Friese dorpjes als IJsbrechtum, Tirns, Eastereind, Oudega en Blauwhuis.

Camping van de Thabor Hoeve.
Camping van de Thabor Hoeve. (foto van thaborhoeve.nl)

De wijngaard

De wijngaard is in 2011 aangelegd en bestaat uit ca. 2.500 druivenstruiken. De wijnen van de Thabor hoeve worden van eigen druiven gemaakt. De druivensoorten zijn: Cabernet Cortis (blauwe druif), Solaris (witte druif) en de Johanniter (witte druif). De volumes zijn nog klein, maar de smaak en kwaliteit heeft al veel mensen verrast. In de zomer is er een aantal wijnproeverijen, waar je kennismaakt met de unieke, Friese wijnen. Natuurlijk kun je er ook wijn bestellen, zodat je kunt toosten bij je camper of caravan.

Meer informatie: www.thaborhoeve.nl

De Kreitsberg in Zeeland (Nbr)

Aan de rand van het natuurgebied De Maashorst in het dorpje Zeeland, Noord-Brabant, ligt de Kreitsberg. De accommodatie heeft naast een wijngaard en een boerderijcamping ook een Bed & Breakfast en een ezelstal. Volgens de website van de Kreitsberg kun je hier terecht voor het ‘Frankrijk-gevoel’, namelijk voor natuur, rust, nostalgie, een persoonlijke benadering en vrijheid. Binnen 100 meter van de camping ben je al in het bos, onder andere met een mooi vennetje.

De Kreitsberg in Zeeland
De Kreitsberg in Zeeland (foto van dekreitsberg.nl)

De wijngaard

Wijngaard ‘De Kreitsberg’ bestaat uit 1,2 hectare. Het is de enige wijngaard in de Maashorst die verschillende Maashorstwijnen voortbrengt. Gemiddeld een keer per week in het seizoen kun je als campinggast een rondleiding krijgen door de wijngaard, inclusief een bezoek aan de wijnkelder en een proefglas wijn. Ontdek alles over het ontstaan van de wijngaard, de druivenrassen en het maken van de wijn. Op afspraak worden er ook rondleidingen verzorgd voor groepen, met aansluitend een wijnproeverij.

Meer informatie: www.dekreitsberg.nl

Winery and Herbs in Schijndel

Een kampeer- en wijnboerderij met een ruim opgezette, landelijke camping, een kruidentuin en wijngaard. Dat is de Winery and Herbs in Schijndel, Noord-Brabant. Struin tijdens je vakantie door de kruidentuin, ontdek de wijnboerderij en eet `s avonds de heerlijkste producten vers van het land. De eigenaren willen mensen graag laten zien hoe planten groeien, bloeien en smaken. En natuurlijk wat je er allemaal van kunt maken.

Winery and Herbs in Schijndel
Winery and Herbs in Schijndel (foto van wineryandherbs.nl)

De wijngaard

De druivenwijngaard is aangeplant in de vorm van het Labyrint van Chartres. Een bijzondere, oude vorm, die al in de Griekse mythologie beschreven staat. De Grieken hadden er hun verhaal bij, de Romeinen en de katholieken ook. Centraal in al die verhalen staat echter het “lopen van je levenspad”. Vanuit de wijngaard worden diverse witte en rode wijnen gemaakt van eigen druiven. Deze zijn in de streekwinkel te koop.

Meer informatie: www.wineryandherbs.nl

Wijnhoeve Elanova in Vorden

In het oosten van het land, in de Achterhoek, ligt Wijnhoeve Elanova. Hier is zowel een wijngaard als een mini camping te vinden. De rustige mini camping ligt achter de hoeve en wijngaard en bestaat uit dertig ruime plaatsen inclusief water en elektriciteit. Elanova heeft een centrale ligging ten opzichte van de dorpen Vorden, Ruurlo en Hengelo Gld. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen.

Wijnhoeve Elanova in Vorden
Wijnhoeve Elanova in Vorden (foto van elanova.nl)

De wijngaard

Wat vandaag de dag een wijngaard is, was tot 1992 een veehouderij met melkvee, fokstieren en varkens. Begin mei 2009 werden er 6000 stekken van de wijngaard geplant en werd Elanova lid van de Coöperatie van Achterhoekse Wijnbouwers. In de wijngaard staan stokken met verschillende druiven: de Cabernet Cortis, Johanniter en Solaris. Benieuwd naar de wijngaard en de wijnen? Van april tot oktober is er elke zaterdag een rondleiding inclusief een wijnproeverij, met een groep van minimaal 8 personen kun je ook een andere dag afspreken.

Meer informatie: elanova.nl

Klein-Amerika in Groesbeek

Camping, wijngaard en landbouwbedrijf Klein-Amerika vind je in Groesbeek, Gelderland. Op de camping heb je alle rust en ruimte, terwijl je kunt genieten van de prachtige vergezichten op het Duitse Reichswald, het Limburgse Zevendal en de Sint Jansberg. De camping is gelegen aan het Pieterpad en ligt op ruim 1 kilometer afstand van het centrum van Groesbeek.

Klein-Amerika in Groesbeek
Klein-Amerika in Groesbeek (foto van klein-amerika.nl)

De wijngaard

In het voorjaar van 2006 zijn er in Groesbeek verschillende wijngaarden aangelegd, zo ook de wijngaard van Klein-Amerika. Er zijn toen 2000 stokken witte druiven (Cabernet Blanc) en 2000 stokken blauwe (Regent en Cabernet Colonjes) gepoot. In het voorjaar van 2017 zijn er rondom het evenemententerrein nog 250 Cabernet Blanc stokken bij gepoot. Dat levert veel verschillende wijnen en ook puur druivensap. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een excursie in de wijngaard of een proeverij van de Groesbeekse wijn.

Meer informatie: klein-amerika.nl

Nog op zoek?

Kamperen bij een wijngaard in je eigen camper of caravan? Op onze website staat een groot en actueel aanbod nieuwe en gebruikte campers en caravans. Bekijk hier het aanbod. Nog meer interessante kampeergebieden bekijk je hier