Geplaatst op: 20-03-2021 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
Kamperland: met de camper naar Zeeland

Kamperland: met de camper naar Zeeland

Wie met de camper door ons land trekt, mag Zeeland zeker niet overslaan. Je pakt er meer zon uren dan waar dan ook in Nederland, nergens vind je meer sterrenrestaurants en op geen enkele plek kun je zo mooi vanuit de camper genieten van het strand en de zee. CampersCaravans.nl trok met de camper naar Zeeland voor een rondje over Noord-Beveland en het plaatsje met de toepasselijke naam Kamperland.

Voor onze camper is de omgeving van Kamperland een fijn gebied. De wegen op het schiereiland Noord-Beveland zijn breed en rustig, het land oogt vriendelijk met eindeloze vergezichten die de opgeruimde aard van de Zeeuwse bevolking weerspiegelt. Op veel plekken hangen grillige wolkenpartijen dreigend boven de strak gekamde akkers, omzoomd door bomen die als in militaire slagorde lijken te zijn opgesteld. De huizen zijn bescheiden, de boerderijen zijn fraai, de rust is allesoverheersend.

Noord Beveland en Kamperland
Noord Beveland en Kamperland

Campus

De naam Kamperland komt van Campus, de oorspronkelijke naam van dit 2000 inwoners tellende plaatsje, dat al voor het jaar 1000 in de geschiedenisboeken wordt vermeld. Campus is de Latijnse naam voor ‘veld’ of ‘omheind land’ en ligt ook aan de basis van ons woord camping. Zoals bijna overal in Zeeland is recreëren met de Camper beperkt toegestaan. Overnachten op, of in-de-buurt-van het strand is uit den boze. Op een gewone parkeerplaats staan mag alleen, zolang de zon te zien is. En die schijnt gelukkig volop.

Schotsman

In de omgeving van Kamperland vind je het 200 hectare grote natuurgebied ‘De Schotsman’. Op deze voormalige zandplaat vind je talloze schorren, bossen en duintjes, waar je verrast kunt worden door grazende, vervaarlijk uitziende runderen, de Schotse hooglanders. Deze winterharde boerderijdieren zijn vrij schuw en daardoor publieksvriendelijk. Toch adviseren Natuurorganisaties om de imposante runderen niet op te zoeken en alleen op een afstand van ze te genieten.

Vogel liefhebbers komen hier om de havik, de fitis of de buizerd aan hun lijstjes toe te voegen. Ook de flora van de Schotsman schijnt bijzonder te zijn.

Met de camper naar Zeeland.

Camperpark Zeeland

Wij kiezen er voor om naar het nabijgelegen Camperpark Zeeland te gaan. Er zijn hier 100 plekken voor campers, andere vormen van kamperen zijn zelfs niet toegestaan. Er is een selfservice voor de in- en uitcheck waar je met de pinpas kunt betalen. Het is hier heerlijk rustig. Je hoort veel vogels en nooit vliegtuigen, je ziet hier meer elektrische fietsen dan auto’s en de dorpjes ademen een tevreden, ontspannen, wat verstilde sfeer.

Wij zien om ons heen veel verschillende kleuren groen, de invallende herfst kleurt akkers grijs en bomen langzaamaan in alle tinten bruin. De tijd heeft hier niet stilgestaan, maar staat rond Kamperland af en toe even uit te rusten.

Kamperland

Veere

Tegen de avond trekken we naar Veere, net aan de overkant. We parkeren op de mooie (betaalde) parkeerplaats aan het Veerse meer en gaan wandelend het stadje in. Veere is een opvallend goed bewaard middeleeuws plaatsje met een jachthaven in het stadshart, schattige winkeltjes, keienstraatjes en fijne restaurantjes in pandjes met klassieke trapgevels. Toerisme is hier belangrijk, maar is gelukkig niet dominant in het straatbeeld. Je ziet hier geen manshoge ijsjes buiten cafetaria’s, geen blozende bakkerspoppen op de stoep en geen schreeuwende reclame voor Chinese prullaria. Veere is zuinig op haar eeuwenoude, blozende stadsgezicht, dat blaakt van gezondheid.

Kamperland

Oosterschedekering

De volgende dag rijden we rustig naar het Noorden. We stoppen bij Neeltje Jans en daarna naast de Oosterscheldekering op andere prettige parkeerplaatsen vlak bij het Noordzeestrand. Daar verbazen ons over de schoonheid van de zee en de harmonieus in gelijk tempo draaiende windmolens in het landschap.

De zee kan hier genadeloos zijn, maar nu is ze genadeloos mooi. Met een palet in blauw, groen, grijs en wit, met af en toe een brekende witte schuimkop en een enkele vissersschuit aan de horizon. Dit land is gemaakt door mensen, Zeeuwen die niet opgaven maar hun draai aan de natuur wisten te geven, zonder de schoonheid op te offeren. Na de imposante Oosterscheldekering trekken we verder Noordwaarts, benieuwd wat Zeeland nog meer voor onze camper in petto heeft.

Topografie

Kamperland ligt op een schiereiland, Noord-Beveland, dat net boven het Zeeuwse eiland Walcheren ligt. Aan de Zuidkant ligt het Veerse meer. Aan de Noordkant vind je de Oosterschelde en aan de Westkant de Noordzee. Om noordwaarts te reizen gebruik je de belangrijkste dam van de Deltawerken, de Oosterscheldekering met daarin het bekende werkeiland Neeltje Jans. Verder is het schiereiland te bereiken via de N256 die van Zierikzee naar Goes loopt.

Noord Beveland
Noord Beveland

Op het eiland vind je een vijftal dorpen, met centraal op het eiland het dorpje Kamperland. De andere dorpen zijn vooral bekend omdat ze een grote jachthaven herbergen. Door de ligging aan het ruime water van de Oosterschelde en het beschutte water van het Veerse meer is Kamperland een populaire plek voor watersporters. Dat zie je vooral in de jachthavens van Colijnsplaat, Kortgene en Kats, waar het van de boten wemelt.

Groot aanbod campers en caravans

Met je eigen camper of caravan op vakantie naar Kamperland en omgeving? Op onze website staat een groot en actueel aanbod nieuwe en gebruikte campers en caravans. Bekijk hier het aanbod. Nog meer interessante kampeergebieden bekijk je hier.

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden