Geplaatst op: 18-02-2020 Geschreven door: Redactie Leestijd: 7 minuten
Kamperen in Zuid-Limburg: het Bourgondische leven

Kamperen in Zuid-Limburg: het Bourgondische leven

Een groen golvend heuvelland, kastelen, vakwerkboerderijen en zelfs wijngaarden: je zou bijna vergeten dat je in Nederland bent. Dat buitenlandgevoel geeft kamperen in Zuid-Limburg een bijzonder tintje.

De ultieme manier om het Zuid-Limburgse Heuvellandschap te beleven is natuurlijk kamperen. Limburg telt tientallen campings in alle soorten en maten, van kleine boerencampings tot luxe vakantieparken met alles erop en eraan. En ook de camper parkeer je moeiteloos op een van de vele camperplekken, of op de campings, die vaak zijn voorzien van een speciaal servicestation om water te laden en afvalwater te lozen.

Traditionele vakwerkboerderijen liggen als witte pareltjes verspreid tussen het golvende landschap.
Traditionele vakwerkboerderijen liggen als witte pareltjes verspreid tussen het golvende landschap.

Vakwerkboerderijen

Denk je aan Zuid-Limburg, dan denk je aan het Heuvelland met z’n vele wandelgebieden, ongerepte bossen en oneindige weilanden. Hier kom je helemaal je tot rust, langs het kabbelende water van rivieren als de Geul en de Gulp. Laat je telkens weer verrassen door schitterende vergezichten, holle wegen en traditionele vakwerkboerderijen die als witte pareltjes verspreid liggen tussen het golvende landschap. Wandelend of fietsend door deze regio kom je ze in bijna elk dorp of gehucht wel tegen, vooral in plaatsen als Mechelen, Epen, Slenaken en Holset. Ook staan hier overal in het landschap wegkruizen: kleine monumenten uit het katholieke geloof die allemaal hun eigen verhaal hebben.

Overal in het landschap zie je wegkruizen.
Overal in het landschap zie je wegkruizen.

Een rijk verleden

Overal in Zuid-Limburg kom je eeuwenoude sporen van beschaving, religie, overheersing, oorlog en welvaart tegen. Zoals bij zeldzame opgravingen, cultureel erfgoed, steenkolenmijnen en interessante musea. Zo kent Zuid-Limburg een rijk Romeins verleden: de Via Belgica was een belangrijke Romeinse handelsroute die van Maastricht naar Heerlen liep. Met een wandeling of fietstocht over deze weg treed je in de voetsporen van de Romeinen en kom je nog allerlei Romeinse restanten tegen, zoals graven, badhuizen, wachttorens en villa’s.

Dichterbij is het mijnverleden van Nederlands zuidelijkste provincie dat je vooral in het oostelijk deel van Zuid-Limburg tegenkomt. In de afgelopen decennia is dit gebied sterk getransformeerd van een ‘zwarte’ naar een ‘groene’ regio. Vele grote dagattracties, afgewisseld met (nieuwe) natuurgebieden en het culturele aanbod in de steden, sieren nu dit voormalig mijngebied.

De prachtige bloesems in het voorjaar.
De prachtige bloesems in het voorjaar.

Hoogstamgaarden

Als in het voorjaar de fruitbomen in volle bloei staan, sieren zij deze glooiende streek met hun indrukwekkende kleurenpracht. De rozige kersenbloesem wordt opgevolgd door de crème witte perenbloesem en de lichtroze appelbloesem – een feest om langs te rijden en foto’s te maken.

Vanwege hun landschappelijke, cultuurhistorische en biologische waarde, zijn de hoogstamgaarden hier behouden. Voor het begin van de zomer wordt vruchtbaarheid over het vee en de akkers afgeroepen door het planten van een mei-den. Deze oude traditie vind je terug in dorpen als Meerssen, Valkenburg, Noorbeek en Banholt. Midden in het dorp wordt een hoge, kale den rechtop ‘geplant’ en versierd met de traditionele krans.

Peren te koop: rechtstreeks van het land.
Peren te koop: rechtstreeks van het land.

Van het land op het bord

Waarschijnlijk denk je bij Zuid-Limburg al snel aan vlaai, asperges en zuurvlees. Maar er is zoveel meer lekkers: zo zijn er hier veel fruittelers die hun producten rechtstreeks vanaf het land in hun boerderijwinkeltje verkopen. Denk ook aan het Livar kloostervarken dat hier met liefde wordt verzorgd. Ook de vele bierbrouwerijen, van oudsher gerund door families, dragen bij aan de gastronomische rijkdom van Limburg.

Wist je bijvoorbeeld ook dat het ambachtelijk stoken van Limburgse stroop is toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed? Dat gebeurt nog altijd op traditionele wijze in koperen ketels op open vuur. Hier worden alleen biologische geteelde appels en peersoorten gebruikt, afkomstig uit de hoogstamgaarden. Het fruit wordt zonder toevoeging van kleur-, geur- en smaakstoffen gekookt tot een heerlijke stroop waarvan je natuurlijk een potje meeneemt naar de camping.

Limburgers hebben volop liefde voor het leven, en liefde gaat nou eenmaal door de maag: als bezoeker geniet je mee van het Bourgondische leven en ook culinaire fijnproevers komen hier volledig aan hun trekken. Restaurants ontdek je in kastelen, hoeves en zelfs ondergronds: in de Limburgse grotten. Daar kun je tot op het bot laten verwennen door sterrenkoks met hun lokale specialiteiten.

In Zuid-Limburg valt heel veel te beleven voor jong en oud!
In Zuid-Limburg valt heel veel te beleven voor jong en oud!

Familiepret

Toch is het niet alleen het prachtige landschap en de Bourgondische gastvrijheid die Zuid-Limburg op de kaart zet. Ook de aanwezigheid van internationale topattracties maakt een bezoek meer dan de moeite waard. Van aapjes kijken in de dierentuin tot lekker je schoenen uit op het blotevoetenpad. Of van een ritje in de stoomtrein tot eindeloos verdwalen in het spannendste én hoogstgelegen labyrinth van Nederland. In Zuid-Limburg valt heel veel te beleven voor jong en oud!

Campings in Zuid-Limburg

Van stadscamping tot panoramacamping en van minicamping tot glamping – met compleet ingerichte safaritenten en huuraccommodaties – op een vakantiepark: het aanbod voor de kampeerder is in Zuid-Limburg heel gevarieerd. En wat dacht je van slapen bij de boer? Een feest voor de kinderen en een oase van rust voor de ouders: overdag kalfjes aaien, geitjes voeren en schaapjes tellen, daar slaap je vast goed van. En vervolgens wakker worden door het fluiten van de vogels… Je trekt de gordijnen open en ziet dat de zon langzaam het heuvellandschap verwarmt. Je ruikt de koffie en versgebakken broodjes. Dit is geen droom, maar Zuid-Limburgse gastvrijheid.

camping gulperberg
Ontdek de Limburgse gastvrijheid bijvoorbeeld bij Camping Gulperberg.

Kijk voor de leukste campings, uitjes en tips in Zuid-Limburg op: www.visitzuidlimburg.nl. Een overzicht van alle campings vind je op: www.visitzuidlimburg.nl/kamperen

Groot aanbod campers en caravans

Zuid-Limburg verkennen in een eigen camper of caravan? Op onze website staat een groot en actueel aanbod nieuwe en gebruikte campers en caravans. Bekijk hier het aanbod. Nog meer interessante kampeergebieden bekijk je hier.

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden