Zuid-Limburg, on-Nederlands mooi!

Een groen golvende heuvelland, vele kastelen en vakwerkboerderijen, bloeiende boomgaarden, graften en holle wegen, de rijke taal, cultuur en tradities, én heerlijke streekproducten: dat is Zuid-Limburg! Deze unieke eigenschappen maken dit zuidelijkste stukje van Nederland een gebied met een geheel eigen identiteit.

Parels langs de weg

Ze liggen als witte pareltjes verspreid in het golvende groene heuvellandschap: de kenmerkende vakwerkwoningen en vakwerkboerderijen. Tot in de vorige eeuw bouwden en onderhielden boeren deze witte huizen met houten raamwerk zelf. De bouw, waarbij het skelet is gemaakt van hout, stenen, stro en leem, was tot 1850 de normale wijze waarop men in het Heuvelland huizen bouwde. Langs wegen en paden, tegen huizen of midden in het landschap, overal in Zuid-Limburg staan wegkruisen. Deze kleine monumenten zijn kenmerkende elementen van het katholieke geloof en hebben allemaal een eigen verhaal.

Hoogstamgaarden en de mei-den 

Als in het voorjaar de fruitbomen in volle bloei staan, sieren zij deze glooiende streek met hun indrukwekkende kleurenpracht. De rozige kersenbloesem wordt opgevolgd door de crème  witte perenbloesem en de lichtroze appelbloesem. Vanwege hun landschappelijke, cultuurhistorische en biologische waarde, zijn de hoogstamgaarden hier behouden. Voor het begin van de zomer wordt vruchtbaarheid over het vee en de akkers afgeroepen door het planten van een mei-den. Deze oude traditie vind je terug in dorpen als Meerssen, Valkenburg, Noorbeek en Banholt. Midden in het dorp wordt een hoge, kale den rechtop ‘geplant’ en versierd met de traditionele krans.

Van het land op het bord

In Zuid-Limburg groeit en bloeit van alles op de akkers, in de uitgestrekte fruitgaarden, in de hopvelden en op de wijndomeinen. De zongerijpte oogst komt dan in de liefdevolle handen van allerlei vakmensen: stroopstokers, wijnboeren, bakkers en bierbrouwers. Wist je dat het ambachtelijk stoken van Limburgse stroop is toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed? Op ambachtelijke en traditionele wijze worden op diverse plaatsen in het Zuid-Limburgse de appels en peren zonder toevoeging van kleur-, geur- en smaakstoffen gekookt tot de meest heerlijke stropen. Deze vind je vervolgens weer terug op de knusse boerderij terrasjes. Enkel een ambachtelijk ijsje of stukje vlaai ontbreekt dan nog.

Op de camping

Geen enkele regio in Nederland leent zich zo goed om er met de camper of caravan opuit te trekken. Glooiende groene hellingen, uitgestrekte plateaus worden afgewisseld met karakteristieke dorpjes en de mooiste vergezichten. Bovendien kent Zuid-Limburg verschillende toeristische attracties en evenementen, die mensen graag aandoen in combinatie met een wandeling of fietstocht.

Ontdek alle tips en hotspots en plan je tripje naar Zuid Limburg. 

Win-actie – Kamperen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is uniek in Nederland en leent zich uitstekend om er met de camper of caravan opuit te trekken. Wil jij binnenkort wakker worden in het Heuvelland en genieten van de glooiende dalen, groene heuvels en koele beekjes? Camping Cottesserhoeve geeft een lang weekend kamperen weg op 1 van de mooiste plekjes van Zuid-Limburg. Helemaal in het uiterste puntje van Nederland, vlak bij de Belgische grens ligt deze camping verscholen in het groen.

Hebben we je lekker gemaakt? Stuur snel een mailtje naar marketing@vvvzuidlimburg.nl met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer en het onderwerp ‘Winactie Camping Cottesserhoeve’. Wellicht word jij dan binnenkort wakker in ‘Os Sjoen Limburg’.