Geplaatst op: 16-07-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
Hymer Exsis-i 588: Succesnummer

Hymer Exsis-i 588: Succesnummer

Met veel – terechte – bombarie introduceerde Hymer in 2017 de B-klasse ‘Dynamic Line’. Ronduit spectaculair was de gewichtsreductie van die serie, doordat alle onderdelen opnieuw werden ontwikkeld, van chassis tot deurknoppen. Veel van die elementen zien we terug in de Hymer Exsis-i 588.

Hymer zette de vernieuwing in met de ontwikkeling van de B-DL, een smalle versie van de populaire B-klasse: 222 tegen 230 centimeter. Dat maakt ‘m handelbaarder in het verkeer én het is meteen de grootste oorzaak van de afslanking. Het scheelt nogal wat kilo’s als je een camper over de volle lengte acht centimeter smaller maakt. Maar daarnaast zijn honderden onderdelen opnieuw op de tekentafel beland, met maar één doel: lichter maken, zonder concessies aan kwaliteit.

Van dat dieet profiteert ook de Hymer Exsis-i 588. En als ze naast elkaar staan, moet je echt twee keer kijken: de Exsis-i en de B-Dynamic Line lijken tweelingbroers. Alleen het hoogteverschil verraadt dat de Exsis-i het zonder de dubbele bodem van de Dynamic Line moet doen: daardoor is hij bijna 20 cm lager en dat scheelt dus ook weer gewicht: 150 kilo.

588 zitgroep

Exterieur Hymer Exsis-i 588

Voor deze campertest kijken we naar de Hymer Exsis-i 588: het populaire model met enkele bedden achterin. Die indeling krijgt veel handen op elkaar door de grote garage over de volle breedte, waarin met gemak twee (elektrische) fietsen en campingstoelen passen. De garage is aan beide zijden goed bereikbaar via grote deuren in de zijwanden.

De 60 cm brede instap in het woongedeelte is voorzien van een elektrische trede die je bedient met een schakelaar. Bij het voorportier kun je kiezen voor zo’n zelfde trede, maar dan eentje die automatisch uit- en inschuift bij het openen en sluiten van de bestuurdersdeur – handig voor kleinere mensen, want de opstap is flink. Nog zo’n handige optie in het testvoertuig is de schuiflade in de gaskast. Zo trek je beide gasflessen zonder tillen naar buiten.

Exsis-i 588

PUAL-sandwichpanelen

Bijzonder bij Hymer is de bouwwijze met de 34 mm dikke, houtvrije PUAL-sandwichpanelen die al jarenlang worden gebruikt in de fabriek in het Beierse Bad Waldsee. Waarbij ‘PU’ staat voor het polyurethaan isolatiemateriaal en ‘AL’ voor de aluminium buitenbeplating. Nieuw is dat vanaf modeljaar 2018 nu ook voor de binnenwand aluminium plaat wordt gebruikt, waardoor een stijve, duurzame constructie wordt bewerkstelligd.

Even wennen

Doordat de Exsis-i niet beschikt over een dubbele bodem, zijn er opstapjes naar de cabine en naar het slaapgedeelte – struikelplekken waar je als toekomstig gebruiker even aan moet wennen. Van de draaibare cabinestoelen maak je snel een gezellige zithoek voor vier personen. De Exsis-i is leverbaar met twee verschillende meubeldecors en bekledingsvarianten.

Keuken Exsis-i 588

Bescheiden keuken

Fraai is de indirecte ledverlichting langs de plafonds, bij het hefbed in de cabine en onder het keukenblad. De keuken is niet groot: de met witte glasplaten afdekbare Smev-kookplaat en spoelbak nemen vrijwel het hele aanrecht in beslag. Een uitklapbare aanrechtverlenger biedt wat meer werkruimte, maar beperkt de doorstap naar buiten. Onder het aanrechtblad zijn drie grote treklades gemonteerd met soft-close. De bovenkastjes hebben een verborgen sluiting in de handgrepen. Direct naast het keukenblok staat de slanke Dometic koel/vries-combinatie plus oven.

Badkamer

Er tegenover vinden we de gecombineerde toilet/douche met Thetford banktoilet en fonteintje. Meubelpanelen zorgen ook hier voor een luxe uitstraling. Tijdens douchen voorkomt een kunststof vouwdeur een nat toiletgedeelte en – slim! – de houten toegangsdeur is met kunststof bekleed tegen spetters.

588 toiletdouche

Slaapgedeelte

Achterin de Hymer Exsis-i 588 zijn de hoge enkele bedden gesitueerd, toegankelijk met tredes waarin kleine spullen kunnen worden opgeborgen. De twee slaapplekken tover je in een handomdraai om – met een vulstuk (optie) – tot een riante tweepersoons matras van twee bij twee meter. Instappen is dan wat lastiger, met een trapje. Een extra slaapplek is het tweepersoons hefbed in de cabine, die je handmatig (optioneel: elektrisch) laat zakken boven de voorstoelen. Een houten trapje zorgt dat je erin kunt klimmen.

Slaapgedeelte

Techniek

De Hymer Exsis-i 588 is gebouwd op Fiat Ducato met de vertrouwde 2.3 liter MultiJet dieselmotor (130 of 150 pk) met Euro 6 goedkeuring. Op technisch gebied staat Hymer bekend om z’n grote aantal veiligheidsvoorzieningen die standaard aan boord zitten. Natuurlijk ABS, maar ook ESP (stabiliteitssysteem), een systeem tegen doorslippen van de wielen (ASR) en EBD die de remkracht verdeelt over de vier wielen. De Hill Holder voorkomt bovendien dat de camper bij het optrekken op hellingen achteruit zakt.

De watertanks (drinkwater en afvalwater) zijn gemonteerd tussen de chassisbalken en vanuit de camper goed bereikbaar via vloerluiken. Onder de dinettebank vinden we het hart van de elektrische installatie en de Truma 6 combi (kachel en boiler). Leidingen en kabels zijn in Exsis-i keurig aangelegd en weggewerkt. Prettig is dat er overal in de camper stroompunten en USB-aansluitingen zijn te vinden. Het 230 Volt stopcontact in de garage toont aan dat er – net als bij de B-klasse Dynamic Line – over elk detail is nagedacht: handig om de e-bikes te kunnen opladen.

588 garage

De prijs

Tenslotte: het prijskaartje. De Hymer Exsis-i 588 is zo’n 10 mille voordeliger dan z’n grote broer. Daarmee creëert Hymer een geduchte concurrent binnen het segment integraalcampers. Oók voor z’n eigen B-klasse Dynamic Line.

Conclusie campertest Hymer Exsis-i 588

Plus & Min

+ lichtgewicht bouwwijze
+ veel laadvermogen
+ ruim voldoende 230V- & 12V-stopcontacten plus USB-aansluitingen

– opstapjes bij voorstoelen en bedden
– tweede airbag niet standaard

Exsis-i 588

Facts & Figures

(opgave fabrikant)

MOTORISERING
Chassis Fiat Ducato met AL-KO AMC chassis
Motor 2.3 MultiJet2, 4 cilinder diesel
Maximum vermogen 96 kW (130pk) bij 3.600 toeren
Maximum koppel 320 Nm bij 1.500 toeren

AFMETINGEN
Lengte 699 cm
Breedte 222 cm
Hoogte 277 cm
Stahoogte 184/198 cm
Wielbasis 3.300 mm
Maximummassa 3.500 kg
Rijklaar gewicht 2.840 kg
Laadvermogen 660 kg

Aantal zit-/slaapplaatsen 4/4
Afmetingen enkele bedden 200/190x80cm
Afmetingen hefbed 188x150cm

Prijs vanaf: € 86.690 (inclusief transport-, kenteken-, en afleveringskosten)

Aanbod Hymer campers

Benieuwd naar welke Hymer campers en caravans er nu te koop staan? Klik hier voor het aanbod

Lees verder
Terug naar Campertesten