Geplaatst op: 16-11-2021 Geschreven door: Redactie Leestijd: 7 minuten
Het camperhandboek: dus u wilt een camper?

Het camperhandboek: dus u wilt een camper?

Een camper betekent vrijheid. Maar wat houdt die vrijheid nu eigenlijk in? Het is vlak voor vertrek kunnen beslissen of je naar Zweden gaat of naar Frankrijk. Bijvoorbeeld omdat het weer in Scandinavië niet veel goeds voorspelt en Bretagne betere vooruitzichten heeft. Het is ook het zoeken van een camperplek in Ieper en de fiets pakken om om 20:00 de dagelijkse herdenking van WO1 meemaken. Arie en Tineke de Ruijter beschrijven in hun boek „Dus u wilt een camper?” voor welke afwegingen u staat.

Vrijheid ervaar je op de camperplaats op de kliffen van Arromanches. Dat je daar mag staan met uitzicht op de caissons van „The longest day” van WO2. Prachtplekken vanwege het ingrijpende verleden. Het is ook in november naar een zakelijke bijeenkomst, een familiebezoek of een feestje gaan en daar een paar dagen vakantie aan vast te koppelen.

Gaan en staan waar je wilt

Een camper maakt het mogelijk te gaan en te staan waar je wilt. Voor de een is dat toch de bekendheid van een wat luxere camping met alles erop en eraan. Voor de ander is dat het uitzicht op 40 meter boven de zee op Pointe du Bay bij Le Caste. Geen voorzieningen als een receptie, een douchegelegenheid, stroom en water. Dat heb je immers allemaal bij je in je camper. Of overnachten naast de het museum in Cherbourg met de expositie over de Titanic en de grootste te bezoeken atoomonderzeeër ter wereld. Of gewoon een paar dagen niets doen in de tuin bij een kasteel met de luifel uit.

De keuze is reuze

Wat heb je daarvoor nodig? Een camper! Maar welke? Er zijn wel 180 merken en nog veel meer modellen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Je zult je op de koop moeten voorbereiden, je moeten oriënteren. Een dwarsbed, een Frans bed, een lengtebed of een Queensbed? Wat voor motor heb je nodig? Kan de hond mee? Is rijbewijs B voldoende? Kan iedereen zo’n groot ding eigenlijk wel besturen? Hoe vervoer je de e-bikes of een scooter? Hoe zit het met de 3500 kg grens? Hoe snel mag je in Duitsland rijden? Welke verzekering? Een omvormer en een woonruimteaccu?

Allemaal vragen die je maar beter beantwoord kunt hebben voor je een camper hebt gekocht. Een beetje weten wat je wilt en een beetje weten wat je koopt. Je schaft tenslotte geen zak tomaten aan. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Gewicht?

Wie een personenauto koopt staat meestal niet stil bij het gewicht dat aan belading meegenomen kan worden. Voor een camper is dat heel erg relevant. Een kampeerwagen wordt nu eenmaal gebouwd met motor en cabine en soms carrosserie van een bestelauto. Daarvoor geldt in de regel een door de RDW toegelaten maximum massa van 3500 kg, soms 3300 kg. Een camperaar rijdt doorgaans met een volgepakte auto. Dan zit je al heel snel aan de gestelde grenzen. Daar helpt geen lieve moeder aan. Een camperend stel van 2 personen komt daar meestal wel mee uit, maar zodra er twee of drie kinderen, bagage, een paar fietsen, een motor of een scooter mee moeten loop je uit de rails.

Sommige campers hebben een technische maximum massa die bijvoorbeeld 3800 kg of 4250 kg bedraagt. Dan kan de camper opnieuw door de RDW op dat hogere gewicht worden gekeurd. Bij een toegestane maximum massa groter dan 3500 kg betekent dat wel rijbewijs C of C1. Een een beperkt aantal beperkingen. Zo mag je in Duitsland op de snelweg niet harder rijden dan 100 km en in Frankrijk 110 km. Daar is nog wel overheen te komen. Als de camper niet kan worden opgewaardeerd, of de chauffeur niet bereid is om C1 te halen moet eventueel overgewicht toch worden gezocht in minder meenemen. Minder water, minder etensvoorraad, e-books in plaats van de papieren versie, geen of lichtere fietsen, bedenk het maar.

Sommige mensen vinden het maar onzin. Er zou door de politie „coulance worden” betracht. Helaas. Coulance-regelingen zijn er niet. Zo simpel is dat. Strakke regels in andere landen zijn er wel. Duitsland en vooral Oostenrijk en Zwitserland zijn er vermaard om. Wordt dan iedereen bekeurd of terug gestuurd? Nee, zeker niet. Door het rode licht of te snel rijden levert ook niet altijd een bekeuring op. Maar je kan het beter voor elkaar hebben als je bij een politieactie in een fuik loopt, toch? Het is ook je eigen veiligheid en die van anderen. Banden, vering en remmen krijgen onder de zware vakantielast nogal wat te verduren.

Zo is het nu eenmaal. Een beetje weten wat je wilt en een beetje weten wat je koopt.

Fietsen meenemen?

Een camper moet groot van binnen en klein van buiten zijn en vooral geen dwarsbed hebben. Een dwarsbed is maar lastig. Dan moet de een over de ander heen klimmen. Natuurlijk glijd je in een lengtebed makkelijker onder je dekbed, maar een lengtebed neemt maar liefst 60 cm meer van de lengte van de camper in beslag. En hoe had u gedacht de fietsen mee te nemen? Die gaan achterop! Maar een fietsenrek maakt het voertuig weer zeker 40 cm langer. Daar mag je dus best wel wat langer over nadenken voor de aanschaf. Er zijn nog wel een paar punten om af te wegen.

De fietsen meenemen in de garage is een uitstekende oplossing. De dure fietsen staan veilig en droog. De hoogte en breedte van de toegangsdeur moeten wel op de fietsen berekend zijn. Met een verstelbaar stuur is vaak al veel mogelijk te maken. Toch maar achterop? Niet iedere achterwand is sterk genoeg om een paar zware fietsen aan te hangen.

Ook is niet iedereen fysiek bij machte om een stel fietsen op een hoog fietsenrek te tillen. Gelukkig zijn inmiddels er talloze voorzieningen, ook om een fietsenrek elektrisch om hoog te krijgen. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Bedenk, dat elke optie weer extra gewicht meebrengt. Veel camperleraars worstelen immers met de toegestane massa van hun kampeerwagen. Een paar zware fietsen met rek achterop maakt de camper ook weer zwaarder. Zo is het nu eenmaal. Een beetje weten wat je wilt en een beetje weten wat je koopt. Ook als het om het meenemen van fietsen gaat.

Zoektocht

Nog op zoek naar je eigen camper? Bekijk het huidige aanbod van campers. Liever een caravan? Bekijk hier het aanbod van caravans. Of lees meer kampeernieuws.

Lees verder
Terug naar Kampeernieuws