Geplaatst op: 02-10-2018 Geschreven door: Redactie Leestijd: 6 minuten
La Garrotxa: de vulkanen achter de Costa Brava

La Garrotxa: de vulkanen achter de Costa Brava

Op 50 kilometer achter de goudgele standen van de Costa Brava ligt een natuurgebied waar zonaanbidders nauwelijks weet van hebben: La Garrotxa. Teenslippers uit, bergschoenen aan. Wandelen, op een vulkaan!

Natuurlijk: iedereen kent de Costa Brava van die goudgele stranden en verscholen baaitjes met glashelder water. Van zee-egels, schelpen, maar ook van tapas en gefrituurde Churros, die je in de chocolade kunt dopen. Maar áchter die ruisende branding, op een uurtje rijden vanaf de toeristenboulevards, daar kun je nog de echte ongerepte natuur ontdekken van La Garrotxa: een surrealistisch landschap met uitgedoofde vulkanen en versteende bomen.

De vulkanen van La Garrotxa

La GarrotxaVeertig zijn ’t er: veertig vulkanen die al tienduizenden jaren geleden zijn ingeslapen – de laatste uitbarsting was zo’n 13 duizend jaar geleden. Verwacht dus niet de klassieke vulkaan, want in de loop van eeuwen zijn de vruchtbare lavahellingen overwoekerd met bossen. Nationaal Park La Garrotxa wordt in tweeën gedeeld door de Río Fluvià-rivier, met aan de noordkant de Alta Garrotxa en de Baixa Garrotxa ten zuiden – hier vind je een van de beroemdste vulkanen van het ‘Parc Natural de la Zona Volcanica’: de Santa Margarida. De vulkaan is 632 meter hoog en heeft een omtrek van twee kilometer. Het is een flinke klim, maar eenmaal bovenop de rand kun beneden het kapelletje zien, dat in het midden van de ronde krater is gebouwd. En daar kun je ook naartoe, als je wilt, via een steile afdaling.

Wandelen op een vulkaan

Een andere veel bezochte vulkaan is El Croscat, die 11.500 jaar geleden z’n laatste rookpluim produceerde. De krater is hoefijzervormig en ook deze vulkaan is volledig begroeid met steeneiken. In tegenstelling tot de Margarida mag je de Croscat-krater niet beklimmen, maar er is wel een wandeling uitgezet rónd de vulkaan, door het door het Fageda d’en Jordà beukenbos. Je kunt ook rondleidingen boeken, met een Engels sprekende gids, vanuit Olot (website: en.turismegarrotxa.com). Maar er zijn ook allerlei wandelroutes uitgezet; de meeste starten bij de parkeerplaatsen rond het gebied – en van daar is het gewoon een kwestie van de bordjes volgen. Dan kom je ook langs afgravingen die het binnenste van de vulkaan hebben blootgelegd: een complete taartpunt van de vulkaan is verdwenen, voordat het de status van beschermd gebied kreeg. Bij de taartpunt kun je op informatiepanelen meer lezen over de ontstaansgeschiedenis van El Croscat.

Middeleeuwse ontdekkingen

La GarrotxaLeuke uitstapjes in het vulkaanpark zijn naar Besalú, een van de oudste stadjes van Catalunya, met zo’n beetje de meest gefotografeerde boogbrug van de regio, die toegang biedt tot de stalen stadspoort. In het dorpje vindt je talloze restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Ook het dorpje Santa Pau is de moeite waard. Minder bekend dan Besalú, en daardoor rustiger qua toeristen. En het ligt niet ver van de stad Olot, waar je leuk kunt shoppen. En wat dacht je van het in Catalunya beroemde gehuchtje Castellfollit de la Roca, dat bovenop een steile rots is gebouwd, met beneden de Fluvià-rivier? Mooie plek! Vanaf de kronkelige bergweggetjes heb je steeds een spectaculair uitzicht op het dorpje – hier schiet je de foto’s waarvan je visite nooit zal kunnen geloven dat dit het achterland van de Costa Brava is…

Campingtips

1. Camping Laguna

In Nationaal Park Aiguamolls de L’Emporda ligt de luxe familiecamping Laguna, direct aan het strand. De camping – bij het plaatsje Empuriabrava – heeft verschillende zwembaden, je kunt er volop sporten en het terras van zowel bar als restaurant liggen direct aan het water. De camping heeft twee visvijvers, er is een windsurfschool en je kunt zelfs paardrijden in de omgeving. Ook volop huuraccommodaties beschikbaar.
(website: campinglaguna.com)

2. Camping Las Dunas

In Sant Pere Pescador ligt camping Playa Las Dunas, een luxe vakantiepark voor families. De camping ligt bij zee, je hoeft alleen de boulevard over te steken om je handdoek uit te rollen. De camping beschikt over een groot zwemparadijs, met buitenzwembad en peuterbad en een waterglijbaan aanwezig. Las Dunas beschikt over alle mogelijke faciliteiten, inclusief restaurant, snackbar, pizzeria en een grote supermarkt. Ook huuraccommodaties.
(website: campinglasdunas.com)

3. Camping Can Banal

Rustzoekers kunnen terecht op Camping Can Banal, ten noorden van de Fluvià-rivier, op een 400 meter hoge heuvel. De natuurcamping – met Nederlandse leiding – is omringd door bossen en een eldorado voor echte natuurliefhebbers: hier voel je de stilte! In de omgeving kun je je hart ophalen met sportieve activiteiten, zoals steile-wand-klimmen, paardrijden en mountainbiken. Leuk: op het landgoed van de camping grazen 5 Catalaanse ezels.
(website: campingcanbanal.net)

4. Camping Canyelles

Camping Canyelles is niet een standaard camping. Het geweldige uitzicht op zee vanuit je kampeerstoel en de diverse geurige loof-, en naaldbomen vormen de basis van deze camping. De terrascamping ligt op een berg vlakbij de pittoreske baai Cala Canyelles met rotsformaties, een haventje, een leuke bar en een goed restaurant. Dit is één van de mooiste baaien van Girona. Je kuitspieren kunnen goed getraind worden tijdens een verblijf op deze camping. Wil je de klim vermijden? Ook dat kan. Er rijdt dagelijks, op diverse tijden, een treintje de berg op en af zodat je niet altijd hoeft te lopen. De camping is voorzien van een supermarkt, restaurant en animatie voor de kinderen. Het zwembad is het bruisend middelpunt van de camping waar alles samenkomt. Wil je wat meer actie, dan ligt Lloret de Mar en het sfeervolle Tossa de Mar ‘om de hoek’ en… binnen anderhalf uur zit je al in Barcelona!

(website: www.campingcanyelles.com/nl/)

La Garrotxa

Zo kom je er

Afstand Utrecht – Girona: circa 1.420 km

Het vulkaangebied La Garrotxa ligt op ruim een uur rijden van de Costa Brava-stranden en 50 km ten noordwesten van de stad Girona. Vanaf Utrecht rij je over Antwerpen en vervolgens Lille, Parijs, Lyon en vervolgens via Montpellier de borden Girona aanhouden. Van daaruit naar de camping van je keuze. Of je rijdt vanaf Utrecht via Luxemburg (goedkoop tanken), via Metz/Nancy/Dijon en dan richting Lyon en vervolgens zoals hierboven beschreven.

 

Lees verder
Terug naar Kampeergebieden