stellantis

De Fiat-Chrysler groep en het Franse PSA waar Peugeot en Citroen onder vallen, zijn officieel gefuseerd. Onlangs gingen de aandeelhouders akkoord met dit huwelijk. Het nieuwe bedrijf gaat Stellantis heten met het hoofdkantoor in Amsterdam.

Dankzij het Mokumse Stellantis rijden we vanaf heden dus bijna allemaal in een Nederlandse camper. Ongeveer 70% van de campers staat op een Fiat Ducato basis waarmee het merk hofleverancier is in camperland. Tel daar nog wat Peugeots en Citroëns bij op en je komt aan meer dan driekwart van het flottielje rondrijdende campers in Nederland. De aandeelhouders van Group PSA en Fiat Chrysler Autmobiles (FCA) gingen vrijwel unaniem akkoord. De officiële goedkeuring van het fusieplan door de Europese Commissie werd afgelopen december al gegeven.

Door de fusie komen de automerken Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Jeep, Chrysler, Maserati en Alfa Romeo onder hetzelfde moederbedrijf te vallen. Of alle merken de fusie zullen overleven is de vraag. Door de Coronapandemie zijn er maar weinig nieuwe auto’s verkocht waarmee de ontwikkeling van nieuwe modellen onder druk staat. Bijvoorbeeld Maserati en Alfa Romeo kunnen het daardoor wel eens moeilijk gaan krijgen.

Stellantis, waarin Fiat en Peugeot ieder voor 50% deelnemen, gaat de vierde autofabrikant ter wereld worden. Alleen Toyota, Volkswagen en de alliantie van Renault-Nissan-Mitsubishi zijn groter. De hoofdvestiging van Stellantis in Amsterdam is een aanvulling op het juridische hoofdkantoor van FCA wat eveneens in onze hoofdstad is gevestigd. Aan het hoofd van het nieuwe 10-koppige bestuur staan twee bekende namen. Voor de FCA is dat voorzitter John Elkann. Namens PSA is dat vicevoorzitter Rober Peugeot. Beiden zijn erfgenamen van de families die de autofabrikanten waarmee alles ooit begon, hebben opgericht, namelijk Fiat en Peugeot.

Op zoek naar zo’n Nederlandse Stellantis camper? Kijk dan eens op CampersCaravans.nl