In het Italiaanse kust-plaatsje Scarlino, tussen Pisa en Grosseto, is onlangs de totaal vernieuwde glamping ‘Vallicella’ heropend. Loek van de Loo, voorheen directeur en oprichter van Vacanceselect, heeft hiermee, samen met zijn Italiaanse vrouw Chicca Scalvini, zijn grote droom gerealiseerd. Geen massa, maar aandacht voor de individuele vakantieganger. Midden in een eeuwenoude olijfboomgaard staan nu luxe en stijlvolle glamping-accommodaties met een weids uitzicht over de Maremma, Middellandse Zee en bij helder weer in de verte het eiland Elba.

Van de Loo werd vorig jaar eigenaar van het vier decennia oude Vallicella, kort nadat hij zijn bedrijf Vacanceselect verkocht aan het Franse Vacalians. De op sterven na dode camping onderging een volledige metamorfose. Voorheen bood de locatie plek aan ongeveer 380 standaard campingplekken. Nu zijn dat er nog maar 180 die allemaal voldoen aan de hoogste glamping-standaard. Luxe die gasten minimaal thuis gewend zijn. Dus inclusief compleet ingerichte keuken, douche, toilet, flatscreen TV en een boxspring matras. Buren zijn minimaal zeven meter van elkaar verwijderd waarmee de accommodaties stuk voor stuk beschikken over een fraai uitzicht op de Toscaanse kust, het hoger gelegen dorpje Scarlino of het schitterende Toscaanse landschap. Klapstuk voor de kids is de 130 meter lange waterglijbaan, de langste ooit gerealiseerd op een Italiaanse camping.

glamping

Glamping gemeengoed

Loek van de Loo startte in 1984 Vacanceselect en liet dit uitgroeien tot een van de grootste vakantiebedrijven van Europa. Van de Loo zorgde ervoor dat glamping gemeengoed werd voor de Nederlandse kampeerder. Door heel Europa stimuleerde hij campingeigenaren om tenten en caravans te vervangen voor luxe glamping-accommodaties. Zelf ontwierp hij sinds 2008 vrijwel elk jaar een unieke glamping-accommodatie, van safaritenten tot futuristische, Instagram-waardige, houten accommodaties, inclusief doorzichtig dak om vanuit je bed naar de sterrenhemel te kunnen kijken. Voorbeelden zijn de Airlodge, Lodgesuite, Clever, Lodgetent en de Cubesuite. Luxe kamperen gaat tegenwoordig dan ook de concurrentie aan met de vijfsterrenhotels.
glamping

Zonder compromissen

Toch moest Van de Loo in het verleden altijd compromissen sluiten. Zelden of nooit waagden campingeigenaren zich aan de overstap tot volledige ‘glamping’ concepten. Dankzij de middelen die bij de verkoop van Vacanceselect zijn vrijgekomen, kon hij nu zelf alle beslissingen nemen en benodigde investeringen doen. Deze hebben geleid tot een prachtig, honderd procent autovrij glamping-park. “Bij ‘Vallicella’ heb ik alles kunnen ontwerpen en inrichten zoals ik het altijd al in mijn hoofd had. Zonder de beleving met de natuur te verliezen is kamperen hier overal chic te noemen. Dit is pure glamping, zoals glamping bedoeld is.”
glamping
Meer info: www.vallicellaglampingresort.com

Op zoek naar een camper of caravan om de Toscaanse kust te ontdekken, zoek dan in ons aanbod: www.camperscaravans.nl