Het voorjaar is helemaal doorgebroken. Een mooi moment om je camper of caravan uit z’n winterslaap te schudden. Wij hebben een gouden tip: maak eens een citytrip naar Berlijn. Wij zijn er alvast voor je geweest en zetten wat tips op een rijtje. Dat wordt genieten met een cappuccino in het zonnetje, unter den Linden…

De Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie en natuurlijk het Sony Center aan de Postdamer Platz: er is geen hippere stad in Europa dan Berlijn, met z’n trendy cafeetjes en leuke galeries. En dan sla je Unter den Linden natuurlijk niet over – hier ga je je zeker niet vervelen.

Citytrip Berlijn

Checkpoint Charlie

‘Tear down this wall!’ Die oproep deed Ronald Reagan aan Sovjet-leider Michail Gorbatsjov, op 12 juni 1987. Twee jaar later was het einde van de Berlijnse Muur nabij en maakten de sloophamers het bizarre bouwwerk met de grond gelijk. Waardoor de Brandenburger Tor – die tot dan toe op DDR-grondgebied stond – opeens tot het westen behoorde en je er gewoon onderdoor kon lopen, iets wat tussen 1961 en 1989 onmogelijk was. Op de plek van de vier meter hoge muur, die de hele stad in tweeën deelde, verrezen nieuwe bouwwerken, zoals het inmiddels wereldberoemde Sony Center, een stalen geraamte met veel glas dat ’s avonds in allerlei kleuren wordt verlicht.

Populaire selfiespot

Hier en daar zijn er nog stukjes Muur te bewonderen en ook Checkpoint Charlie is nog volop in bedrijf, maar dan als populaire selfiespot, compleet met in Russisch tenue gestoken ‘militairen’. Andere interessante plekken om te bezoeken zijn de Gendarmenmarkt en het meer dan indrukwekkende Holocaust monument met het daaronder liggende museum.

Citytrip Berlijn

Bijzonder zijn ook de boottochtjes over de Spree, vooral ’s avonds, als de lichtjes de stad in een toverachtig sfeertje zetten. En de leukste manier om de stad te ontdekken is met een authentieke Trabant: het grotendeels uit kunststof vervaardigde mini-autootje met de bekende snerpende tweetaktmotor. Duimen omhoog bij elk stoplicht!

Camping bij Berlijn

Dichtbij de wereldstad kun je prima kamperen op het ‘Königlicher’ Campingpark Sanssouci aan de An den Pirschheide 41 in Potsdam, mooi gelegen aan het water. En ga je met de camper, dan kun je ook terecht op Wohnmobilpark Berlin aan de Waidmannsluster Damm 12-14 in Tegel. Dat ligt op 14 kilometer buiten de stad, met de halte van de U-bahn op 700 meter. Zo ben je in een zucht in de stad.

Tips in Berlijn

Tips in Berlijn

Lekker fietsen

Op de fiets zie je de stad heel anders! Baja Bikes organiseert ook fietstochten in Berlijn, met Nederlandse gidsen. Aanrader!

Met de kids

De Berliner Zoo één van ’s werelds oudste dierentuinen. De 160 jaar panden in de dierentuin zijn bijna net zo indrukwekkend als de dieren.

Moet je proeven

Berliner fastfood: Currywurst mit pommes, op een kartonnen bordje, met een flinke wolk kerriepoeder.

Lekker eten in Berlijn

Groot aanbod in campers en caravans

Op zoek naar een camper of caravan waarmee je op citytrip naar Berlijn kunt gaan? Op onze website staat een groot en actueel aanbod campers en caravans. Bekijk hier het aanbod