Camping van het Jaar

De ANWB heeft vorige maand de winnaars bekendgemaakt van de verkiezing Camping van het Jaar. Acht campings vielen in de prijzen: vier in Nederland, vier in het buitenland. Voor de ANWB-verkiezing werden in totaal bijna 25.000 stemmen uitgebracht.

Voor de verkiezing hanteert de ANWB vier categorieën: beste kleine camping, fijnste gezinscamping, camping met de meest gewaardeerde huuraccommodatie en mooiste charmecamping. De campings zijn beoordeeld op negen aspecten. Door de weging van de aspecten wint niet automatisch de camping met de meeste stemmen maar juist de camping die hoog scoort op een bepaald onderdeel.

Publieksverkiezing

De ANWB houdt al sinds 1987 de verkiezing ‘Camping van het Jaar’. Ooit werden campings deels door een publieksjury en een jury van professionals uit het kampeervak beoordeeld. Inmiddels is deze verkiezing een echte publieksverkiezing: de campings zijn voor 100 procent beoordeeld door Nederlandse campinggasten.

Criteria

Voor de nieuwe categorie ‘beste kleine camping’ vonden kiezers met name de ligging en de prijs-kwaliteitverhouding de belangrijkste aspecten. Bij het vaststellen van de fijnste gezinscamping speelde primair het aspect zwemmen een extra grote rol, gevolgd door sanitair en de prijs-kwaliteitverhouding. Voor de meest gewaardeerde huuraccommodatie waren dat de prijs-kwaliteitverhouding, de faciliteiten, hygiëne en de ligging van de huuraccommodatie. En voor de mooiste charmecamping werd het meeste gewicht toegekend aan de sfeer, bij het beoordelen van de campings. Daarna volgden prijs-kwaliteitverhouding en rust/natuur.

Deze verkiezing is een echte publieksverkiezing.
Deze verkiezing is een echte publieksverkiezing.

Camping van het Jaar 2021

De winnaars van de titel ANWB Camping van het Jaar 2021 zijn:

Winnaars categorie ‘De beste kleine camping’
Nederland: minicamping De Nesse, Limmen
Buiten Nederland: Camping44, Loro Piceno (Italië)

Winnaars categorie ‘De fijnste gezinscamping’
Nederland: Camping de Paal, Bergeijk
Buiten Nederland: Camping Emporda, L’Estartit (Spanje)

Winnaars categorie ‘De meest gewaardeerde huuraccommodatie’
Nederland: Vakantiepark Het Lierderholt, Beekbergen
Buiten Nederland: Camp Kyllburg, Kyllburg (Duitsland)

Winnaars categorie ‘De mooiste charmecamping’
Nederland: Camping De Helfterkamp, Vaassen
Buiten Nederland: Camping Ranocchio, Piano Porlezza (Italië)

‘De beste kleine camping’

1 – Nederland: minicamping De Nesse, Limmen

Camping De Nesse ligt in Noord-Holland, in het plaatsje Castricum, op slechts vier kilometer van het Noord-Hollands Duinreservaat en zeven kilometer van het strand. De camping telt 23 ruime (betegelde) kampeerplaatsen maar je kunt ook twee luxe hooiberghuisjes huren. Er zijn leuke speeltuintjes voor de kinderen. Minicamping De Nesse is onderdeel van een paardenpension. Zelf paardrijden kan niet, maar je kunt wel genieten van de paarden, die van half mei tot half september in het weiland staan. De camping scoort een fenomenale 9,9 op Zoover en daar wordt met name de loftrompet gestoken over de gastvrije eigenaren Nathalie en John.

Meer informatie op: https://campingdenesse.nl

1 Camping De Nesse
Camping De Nesse

2 Buiten Nederland: Camping44, Loro Piceno (Italië)

Camping44 is een mooie, kindvriendelijke agriturismo (boerencamping) met prachtig uitzicht op de bergen. De camping ligt in de Italiaanse Marche-regio: een authentiek stukje Italië waar je heerlijk kunt genieten van het strand, de bergen en de Italiaanse cultuur. De camping beschikt over ruime staanplaatsen en er zijn verschillende huuraccommodaties, waaronder safaritenten. Camping ‘Quarantaquattro’ wordt gerund door de Nederlandse eigenaren Rachel en Rens van Hilst en hun twee zoons Joep (12) en Siem (10). De minicamping scoort een 9,4 op Zoover en wordt geroemd om het fantastisch uitzicht, het superschone sanitair en de service en gastvrijheid van de eigenaren.

Meer informatie op: https://campingdenesse.nl/

2 Camping44
Camping44

‘De fijnste gezinscamping’

3 – Nederland: Camping de Paal, Bergeijk

Camping De Paal is een vijfsterrencamping in Noord-Brabant, vlakbij het dorpje Bergeijk. De Paal is gericht op families met jonge kinderen (tot 11 jaar). De camping ligt verscholen in de bossen. Bijzonder zijn de ‘Biebelebonse Paalbergen’: een zandvlakte met speeltoestellen en een theater waar musicalvoorstellingen worden gegeven. De sanitairgebouwen zijn modern, er zijn staanplaatsen met privésanitair en de camping heeft een overdekte subtropische waterspeeltuin met buikschuifbaan en ‘watershooters’. Er zijn minispeeltuintjes op de kampeervelden, er is een kinderboerderij, je kunt je vermaken op het springkussen en tijdens speurtochten in de speelbossen. Op Zoover scoort de camping het rapportcijfer 9,1.

Meer informatie op: www.depaal.nl

Camping De Paal

4 – Buiten Nederland: Camping Emporda, L’Estartit (Spanje)

Camping Emporda is een luxe familiecamping aan de Costa Brava in Spanje, geschikt voor gezinnen met kinderen tot 13 jaar. De camping ligt op een kilometer van het strand en vlakbij het dorpje l’Estartit. Je kunt in de zon staan maar er zijn ook plekken met schaduw, door het grote aantal bomen. Op de camping vind je zwembaden waaronder een peuterbad met waterstalen en een waterdolfijntje waar de allerkleinsten zich mee kunnen vermaken. De animatie is volledig afgestemd op de kinderen, er is een restaurant waar je ook Spaanse specialiteiten – zoals tapas – kunt eten. Rapportcijfer 8 bij Zoover.

Meer informatie op: www.campingemporda.com

4 Camping Emporda
Camping Emporda

‘De meest gewaardeerde huuraccommodatie’

5 – Nederland: Vakantiepark Het Lierderholt, Beekbergen

Het Liederholt is een mooie familiecamping op de Veluwe. De camping beschikt over een binnen- en buitenzwembad, diverse sportfaciliteiten en een gezellig restaurant. Tijdens de zomerperiode is er een uitgebreid animatieprogramma voor de kinderen. Naast mooie, ruime kampeerplaatsen kun je op de camping allerlei compleet ingerichte vakantie-accommodaties huren, waaronder cottages, hotelkamers, boslodges en luxe wellness chalets met sauna. Bijzonder is dat camping Het Lierderholt is al twee keer op rij Camping van het Jaar geworden in categorie ‘camping met de meest gewaardeerde huuraccommodatie’. Op Zoover scoort de camping het rapportcijfer 7,3.

Meer informatie op: www.lierderholt.nl

5 Camping Lierderholt
Camping Lierderholt

6 – Buiten Nederland: Camp Kyllburg, Kyllburg (Duitsland)

In het hart van het Duitse Eifelgebied ligt Camp Kyllburg, midden in het groen en tussen de heuvels van dit prachtige natuurgebied. De familiecamping scoort een prachtig rapportcijfer van 9,1 op Zoover. Camp Kyllburg wordt door het riviertje Kyll doormidden gesneden, met aan weerszijden mooie kampeerplekken. Een voetgangersbrug verbindt de twee helften van de camping. Op de camping is er een gezellig restaurant, je kunt vuurschalen huren en de receptie heeft prachtige wandel- en fietsroutes beschikbaar. Beschik je niet over een eigen kampeermiddel, dan kun je mooie accommodaties huren, waaronder trekkershutten en luxe glampingtenten met een stoere inrichting.

Meer informatie op: https://campkyllburg.de

6 Camp Kyllburg
Camp Kyllburg

‘De mooiste charmecamping’

7 – Nederland: Camping De Helfterkamp, Vaassen

De Helfterkamp is een gemoedelijke kleinschalige charmecamping op de Veluwe, bij het dorpje Vaassen. Hier geniet je van de rust, van fluitende vogels en van kinderen die hier zorgeloos kunnen spelen. De camping beschikt over 160 goed onderhouden kampeerplekken waarbij er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen veldjes voor gezinnen met kinderen en de veldjes voor ouderen. Op De Helftercamp vermaken de jonge kinderen zich in een leuk speeltuintje en bij de camping is ook een stuk bos waar de wat oudere kinderen eindeloos kunnen spelen. Camping De Helfterkamp scoort op Zoover het fenomenale rapportcijfer van 9,8.

Meer informatie op: www.helfterkamp.nl

7 Camping De Helfterkamp
Camping De Helfterkamp

8 – Buiten Nederland: Camping Ranocchio, Piano Porlezza (Italië)

‘Een camping om nooit te vergeten’, lezen we op Zoover. Camping Ranocchio haalt een Zooverscore van 9. De camping ligt in een prachtig natuurgebied aan het Lago di Piano, een meertje tussen het meer van Lugano en het Comomeer. Er zijn ruim tweehonderd plekken, waarvan een aantal direct aan het water. Bomen zorgt voor schaduwrijke plekken, maar er zijn kampeerplekken in de volle zon beschikbaar. Je kunt er heerlijk zwemmen, surfen of een mooie wandeling rond het meer maken. Vanaf het strandje heb je een prachtig uitzicht op de schitterende omgeving. Er is een zwembad en een kinderzwembadje.

Meer informatie op: www.campingranocchio.com

8 Camping Ranocchio
Camping Ranocchio

Groot aanbod in campers en caravans

Op zoek naar een camper of caravan waarmee je deze Campings van het Jaar kunt bezoeken? Op onze website staat een groot en actueel aanbod campers en caravans. Bekijk hier het aanbod. Nog meer kampeernieuws bekijk je hier.