Gastvrijheid, rust, ruimte en persoonlijke aandacht. Dat is het geheim van kamperen bij de boer. Kleine boerencampings waar je nog echt gast bent. Tussen de koeien, of mooie plekjes op een appelboomgaard. Per provincie hebben we een topper voor je.

Groningen Lentemaheerd

1: Groningen

Boerencamping Lentemaheerd, Eemshaven

Kamperen onder fruit- en notenbomen. Dat kan op 24 ruime plekken, in het noordelijkste puntje van de provincie Groningen. De camping ligt vlakbij de Waddenzee – leuk om zeehonden te spotten. Huren kan ook: in de pipowagen of huurcaravan. Voor de kinderen zijn er skelters, een trampoline en lieve dieren om te aaien.

Meer informatie: www.lentemaheerd.nl

2 Wijnmolen Dearsum

2: Friesland

VEKABO-camping De Wijnmolen, Dearsum

Landelijke rust vlakbij het historisch terpdorpje Dearsum. De camping ligt vlakbij de Friese Meren, pal naast de Elfstedenroute – ideaal om historische dorpjes te verkennen. Je kampeert rond een eeuwenoude kophalsrompboerderij, op een van de 15 plekken. Huren kan ook: 2 toercaravans zijn te huur.

Meer informatie: www.hierishetmooi.nl

3 Welgelegen

3: Drenthe

VEKABO Landgoed Welgelegen, Koekange

Een theeschenkerij waar ook smørrebrød wordt geserveerd, een blikkenmuseum (met meer dan 2000 blikken), een bed&breakfast én een camping. Extra leuk op Landgoed Welgelegen: de verhalenavonden. O, ja: je mag je eigen paard meenemen naar het koetshuis.

Meer informatie: www.welgelegen.com

4 Varsenerveld

4: Overijssel

Boerderijcamping Het Varsenerveld, Ommen

Tien zoogkoeien, een handjevol dwerggeiten, een complete kudde kippen en de pony ‘Edelweiss’. Boer Hendrik-Jan neemt de kampeerkinderen mee op avontuur in het Overijsselse Vechtdal, van eieren rapen tot dieren voeren. De camping heeft 25 plekken en omdat je vlakbij de Vecht kampeert, kun je ook zwemmen, varen en kanoën.

Meer informatie: www.varsenerveld.nl

5 Kikkergat

5: Gelderland

Minicamping ’t Kikkergat, Otterlo

Heidevelden, bossen zandverstuivingen: ’t Kikkergat ligt vlakbij Nationaal Park De Hoge Veluwe en elke vrijdag en zaterdag organiseren campingbazen Co en Mary Evertse een hapje, een drankje en veel gezelligheid in de ‘Proatstal’. Leuke plekken om te bezoeken: het gezellige plaatsje Otterlo en natuurlijk het Kröller Möller museum.

Meer informatie: www.kikkergat.nl

6 De Hinde

6: Flevoland

VEKABO-camping De Hinde

Boer René en boerin Dora runnen samen een akkerbouwbedrijf en een kleine boerderijcamping met 10 plaatsen. Je kampeert tussen de shetlandpony’s, konijnen en kippen en de kinderen vermaken zich met skelters en kunnen lekker ravotten in de ‘stro-stro-speelhoek’. Leuke plaatsjes in de buurt: Kampen, Dronten (met z’n Dronter Meer!) en Elburg.

Meer informatie: www.campingdehinde.nl

7 Oortjeshek

7: Utrecht

Camping ’t Oortjeshek, Kamerik

Hooiberghutten, safaritenten en 9 kampeerplekken, midden in het Groene Hart: daarvoor moet je naar de camping van boer Wibe. Dan kun je mee om de koeien ’s avonds uit de wei te halen en onder leiding van Wibe leer je hoe je de koeien moet melken. De camping ligt vlakbij Kasteel de Haar en beleefboerderij De Geertjeshoeve.

Meer informatie: www.campinghetoortjeshek.nl

8 Weidevogelzicht

8: Noord-Holland

Boerencamping Weidevogelzicht, Kwadijk

Kanoën vanaf de camping, met het hele gezin naar de kaasmarkt in Edam of vogels kijken aan het IJssselmeer. Dat kan vanaf deze boerencamping, met 55 koeien en 15 kampeerplekken op 3 hectare boerenland. Zelf je plekje uitzoeken! Extra leuk: de boerenwinkel, met melk, boter, aardappelen.

Meer informatie: www.weidevogelzicht.nl

9 Bouwlust

9: Zuid-Holland

VEKABO-camping Hoeve Bouwlust, Maasland

Zelfgemaakt boeren-ijs en verse melk van eigen koeien: Hoeve Bouwlust, uit 1821 (!) staat in Midden-Delfland, tussen Den Haag en Rotterdam. Hier ontdek je het boerenleven maar je kunt er ook terecht voor een potje boerengolf, boerensurvival en er is zelfs een eigen escapebus – als je durft!

Meer informatie: www.hoevebouwlust.nl

10 Oosterzicht

10: Zeeland

VEKABO minicamping Oosterzicht, Aagtekerke

Een minicamping, maar wel 120 koeien: die vind je op minicamping Oosterzicht, net buiten het dorpje Aagtekerke op het eiland Walcheren. En: op 2 kilometer afstand van de Noordzeekust en vlakbij het gezellige plaatsje Domburg. Leuk op de camping: ’s avonds de koeien binnenhalen: een lange file tevreden grasgrazers op een rij.

Meer informatie: www.minicampingoosterzicht.nl

11 Groenstraat

11: Noord-Brabant

VEKABO-camping De Groenstraat, Dongen

Deze gedreven tuinders hebben van hun mini-camping een paradijsje gemaakt. In de Orangerie groeien bijzondere bloemen, planten en kruiden, iets verderop schieten de asperges uit de grond, gadegeslagen door twee vriendelijke ezels met droevige Droopy-ogen. En de grasmat: als ’n golfbaan. Met zo’n 20 kampeerplekken en een prachtig ingerichte pipowagen.

Meer informatie: www.groenstraat.nl

12 Peelhof

12: Limburg

Boerderijcamping Peelhof, Grathem

Deze boerderijcamping ligt in Midden-Limburg, vlakbij de Maasplassen, waar je met een huurbootje kunt rondtoeren. Het dorpje wordt gedomineerd door twee (!) kasteeltjes aan de Uffelse Beek en op de camping kun je genieten van een dierenweide met kleinvee. En dit is dé plek om asperges te eten!

Meer informatie: www.peelhof.info

Groot aanbod

Op zoek naar een nieuwe of gebruikte camper of caravan waarmee je deze boerencampings kunt gaan verkennen? Bekijk hier het huidige aanbod