ASA Camper Solutions: Fraai en compact

In het Noord-Hollandse Opperdoes worden gewone bestelbussen omgetoverd in het kampeermiddel van je dromen. ASA Camper Solutions is een specialist in de ombouw van Volkswagen T5 en T6 bussen tot een campervan met de indeling die aan al je wensen voldoet. Dat is geen uniforme standaard maar een portfolio vol mogelijkheden om de bus die je zelf aanschaft naar eigen smaak in te richten. Standaard zijn wel een onberispelijke bouwkwaliteit en perfect passend maatwerk.

ASA Camper Solutions is een initiatief van Allard van Son. Een ingenieur die zijn sporen heeft verdiend in interieurdesign voor de vliegtuigindustrie. Daar waar gepuzzeld moet worden in de beschikbare ruimte, een ergonomisch goed doordacht ontwerp vereist is in een bedrijfszekere dus onverwoestbare uitvoering. Een schat aan ervaring dus wat Allard en zijn team maar al te graag op de inbouw van jouw camper toepast.

CNC Frees

Kloppend hart van de werkplaats is een CNC freesmachine die nauwkeurig doet wat er wordt ingegeven. Reuzehandig voor een camperbus waarin al het meubelwerk naadloos moet aansluiten op de vormen van de carrosserie. Daarbij is Allard met ASA Camper Solutions een vernieuwer in hart en nieren die net zolang doorontwikkeld tot het echt niet beter kan. Het resultaat van deze drive bestaat uit een verzameling bestanden waar de CNC bank mee aan het werk gezet kan worden. Iedere bus kan hiermee omgebouwd worden maar omdat er al vele voorgangers waren zijn er voor een recente VW Transporter een flink aantal in praktijk beproefde mogelijkheden direct voorhanden.

De Werkwijze

Je camperavonturen laten beginnen bij ASA Camper Solutions gaat van start met de aanschaf van een bus. Dit mag je helemaal zelf doen of via de buren. Dat is Autobedrijf Lars van Son, de broer van Allard. Wanneer de juiste bus er is, worden er de nodige keuzes gemaakt voor de inbouw van het interieur. In grote lijnen is dat comfortbouw of inside out. Eerstgenoemde heeft een keuken en kastenmodule over de zijwand achter de bestuurdersstoel. Inside out refereert aan een buitenkeuken aan de achterzijde waar je meteorologisch verantwoord onder de klep kunt koken. Strikt noodzakelijk is dat echter niet, de keuken is met gesloten klep ook van binnenuit te gebruiken. Hiervoor zijn de lades zo ontworpen dat ze zowel naar buiten als het interieur in kunnen schuiven. Het voordeel van deze indeling is een riante lounge die je met de tafel naar beneden ombouwt tot een dito bed van 150cm breed. Wanneer je kiest voor comfortbouw ligt de nadruk wat meer op het reizen met meerdere personen. Deze indeling met een langskeuken levert op de verstelbare zitbank naast een dubbelbed ook extra gordelplaatsen op.

Het hefdak

Nog meer slaapplaatsen vind je in het hefdak. Je hebt de keuze uit twee verschillende merken hefdaken van de merken Reimo of Camproof. Hier kun je kiezen voor een standaard tentdoek of een panorama tentdoek. Bovendien uitritsbaar waarmee je een heus dakterras creëert of onder een sterrenhemel kunt slapen. De bedbodem daartoe is van gestoffeerd multiplex. Een bodem met schotelveren is een optie voor wat meer comfort. De toegepaste hefdaken zijn goedgekeurd door de RDW en hebben typegoedkeuring voor alle VW T5 en T6 buscampers.

De vloer

Voor de juiste uitstraling is de campervloer medeverantwoordelijk. ASA biedt hierin vele mogelijkheden.  Bijvoorbeeld vinyl met betonlook, een houtuitstraling of wellicht toch liever pvc-tegels met een Portugees mozaïekje. Alle vloeren worden met de CNC machine op maat gemaakt om het naadloos te kunnen leggen. Wel zo handig voor het schoonmaken.

 

Accessoires

De manier waarop je een camper gaat gebruiken is bepalend voor de al dan niet elektronische opties die er geïnstalleerd gaan worden. Wanneer je van plan bent de camper als mobiele werkplek in te zetten is een goede omvormer noodzakelijk. Wil je overal een espresso kunnen zetten of  langere tijd off-grid staan bieden zonnepanelen uitkomst. Maar sta je voornamelijk op campingterreinen met een vaste aansluiting dan kun je de investering in deze apparatuur ook achterwege laten. ASA Camper Solutions maakt een elektraplan op basis van jouw persoonlijke behoefte. De standaard is een basis elektra pakket bestaande uit een huishoudaccu, dynamolader, acculader en walstroomaansluiting. Optioneel is vrijwel alles mogelijk. De prijs van een complete inbouw, van een lege bus tot een comfortabele camper met alles erop en eraan begint bij € 25.000,-. Dat is inclusief BTW en de RWD keuring voor het kwarttarief, maar exclusief de aanschaf van het basisvoertuig. Hier kun je een besparing op loslaten door wat meer kilometers te accepteren of kiezen voor de rijkst uitgeruste en fijnst rijdende VW  Transporter. 

ASAP Modules

Onder de noemer ASAP, wat niet staat voor haastwerk maar voor “as small as possible”, produceert ASA ultra compacte modules om een personenbus de mogelijkheden van een camper te geven. Niet in de laatste plaats voor het aantrekkelijke wegenbelastingtarief wat voor een camper geldt. De modules zijn ruimtebesparend zonder in te boeten aan de gebruiksmogelijkheden. Neem bijvoorbeeld de Slimpy. De kleinste keuken die er voor dit doel verkrijgbaar is. Ondanks het beperkte formaat biedt deze nanokeuken toch alles wat je van een kookgelegenheid verwacht: een eenpits kookplaat, spoelbakje met waterkraan en dompelpomp naast zelfs twee USB-laadpunten. Twee ingebouwde watertanks van elk 5 liter zorgen voor toe- en afvoer van drink- en afvalwater. Daarnaast is er een aansluiting en opbergruimte voor een Campinggaz 904 gasfles. De hele set past precies tussen de tweede stoelrij van een VW T5 en T6 Multivan en is zowel vóór als achteruit te plaatsen, afhankelijk van de stoelconfiguratie. Indien gewenst is het eenvoudig los te koppelen voor gebruik in een voortent of de buitenlucht. De ASA Slimpy is standaard voorzien van een bamboe afdekplaat met antibacteriële coating en verkrijgbaar in de kleuren antraciet of aluminium. De line-up in ASAP modules is verder breed en veelzijdig, niet alleen passend voor VW bussen maar ook voor andere merken. 

Meer informatie: www.asasolutions.nl