Geplaatst op: 10-01-2019 Geschreven door: Redactie Leestijd: 5 minuten
Adria Twin Supreme: Buscamper met cabriogevoel

Adria Twin Supreme: Buscamper met cabriogevoel

Adria heeft naam gemaakt met z’n buscampers: de Twin is met z’n sportieve uiterlijk niet meer weg te denken in dit segment. Voor modeljaar 2019 introduceert de Sloveense camperbouwer een extra noviteit die een enorme impact heeft op het ruimtegevoel in deze populaire wagens: de Adria Twin.

De Adria Twin buscamper is er in drie uitvoeringen: de instapper is de Axess, gebouwd op Citroën Jumper en beschikbaar in drie lengtes: 540, 600 en 640 cm. Daarna volgen de luxer uitgevoerde Plus en het topmodel Supreme – beide met de vertrouwde Fiat Ducato als basisvoertuig. De Plus start bij de 540, gevolgd door een 600 en een 640-uitvoering. En van de meest luxe verwenversie Supreme kun je kiezen uit twee indelingen op 640 cm lengte, of een compactere variant met een dwarsbed in de 600.

Adria Twin Supreme 640 SGX

Adria Twin bij de Roo Campers

Voor deze test bekijken we de Adria Twin Supreme 640 SGX bij De Roo Campers in Stadskanaal: een riant aangeklede versie van de toch al rijk uitgeruste Supreme: 18 inch wielen, automaat, lederen bekleding, luchtvering achter en voorzien van het Adria Prestigepakket, dus met cruise control, elektrisch verwarmde, verstelbare en inklapbare spiegels maar bijvoorbeeld ook een hordeur bij de schuifdeur.

Exterieur

Wat meteen opvalt aan deze Adria Twin is het grote, standaard panoramaraam direct achter de voorruit van de Fiat Ducato, in het dak. Met daarachter vervolgens een Heki-dakluik. Waardoor een groot deel van het camperdak uit ramen bestaat: het zorgt voor een bizarre hoeveelheid lichtinval en daarmee ook voor een enorm ruimtegevoel.

Adria Twin Supreme 640 SGX

Om het panoramaraam te kunnen plaatsen, heeft Adria niet alleen de B-stijl van de camper laten vervallen, maar ook het gebruikelijke bagagecompartiment dat bij de 99 procent van de buscampers boven de cabine tegen het plafond is geplaatst. En dat zorgt er ook voor dat je veel gemakkelijker vanuit de woonruimte op de bestuurders- en bijrijdersstoel kunt plaatsnemen. En onderweg lijkt het, door de enorme lichtinval, alsof je in een cabrio rijdt. De Supreme is leverbaar in zes exterieurkleuren, optioneel kun je kiezen voor een automaat en qua motorisering start de Supreme bij 130 pk om via de 150 pk uitvoering te eindigen bij een vermogen van maar liefst 180 pk. Het testvoertuig heeft de 130 pk-versie, meer dan genoeg voor een buscamper.

Wonen, eten, slapen

Het ruimtegevoel is echt enorm door het panoramadakraam en van binnen oogt de SGX als een halfintegraal – alleen de schuifdeur verraadt dat je in een buscamper zit. De stahoogte in de voorkant van de camper is enorm verbeterd doordat het bagagecompartiment in het plafond ontbreekt. Het ontbreken van die ruimte wordt gecompenseerd doordat de bovenkastjes helemaal tot voorin de camper doorlopen. Als je de voorstoelen draait, ontstaat een knusse zithoek voor vier personen. De tweepersoonsbank is ook voorzien van veiligheidsgordels; je kunt dus met vier personen reizen.

Adria Twin Supreme 640 SGX

Iets verder naar achteren zien we een compacte keuken met compressorkoelkast, tweepits gasstel en wasbak, met voldoende bergruimte in de brede lades onder het werkblad. Een uitklapbaar plateau naast de keuken zorgt voor extra werkruimte tijdens het koken. De slimme natte cel biedt plaats aan een toilet met een wasbakje tegen een draaibare wand, waarachter de douche schuilgaat. Bijzonder aan deze SGX-indeling is het elektrisch verstelbare tweepersoonsbed waarin je, naar keuze, zowel in de lengte als in de breedte kunt slapen. In de bovenste stand kun je gemakkelijk twee fietsen of een scooter onder het bed plaatsen.

Installaties

De Twin Supreme SGX beschikt over een Webasto-dieselkachel en een Whale boiler op gas. Waterleidingen en bedrading zijn netjes weggewerkt. Het cassettetoilet en de gasflessen zijn gemakkelijk bereikbaar.

Adria Twin Supreme 640 SGX

Conclusie test Adria Supreme 640 SGX

Met de 2019-versie van de Supreme zet Adria een duidelijke stap voorwaarts. Door het ontbreken van de B-stijl en het plafondcompartiment voor kleine vakantiespulletjes ontstaat een ruime camper die het gevoel van een halfintegraal benadert. Woongedeelte en cabine gaan naadloos in elkaar over. Het nieuw ontworpen interieur is modern en comfortabel en de multifunctionele badkamer doucheruimte verdient een pluim. De testwagen staat bij Adria-dealer De Roo Campers in Stadskanaal, de enige Adria camperdealer in de noordelijke provincies, en is  te bewonderen tijdens de Caravana 2019 in Leeuwarden (De Roo Campers vind je bij stand 3120).

Plus & Min

+ enorm ruimtegevoel
+ elektrisch hefbed
– werkruimte keuken

Technische gegevens

CHASSIS/MOTOR
Chassis Fiat Ducato Light chassis
Motor testvoertuig 2.3 liter 4 cilinder Multijet
Maximum vermogen kW/pk: 96kW/130pk bij 3.600 rpm
Maximum koppel: 320Nm bij 1.500 rpm

AFMETINGEN
Lengte: 636 cm
Breedte: 205 cm
Hoogte: 263 cm
Stahoogte: 190 cm
Wielbasis: 4.035 mm

GEWICHTEN
Maximummassa: 3.500 kg
Rijklaar gewicht: 3.021 kg
Laadvermogen: 479 kg

ZITTEN & SLAPEN
Aantal zit-/slaapplaatsen: 4/2
Bed achter: 196×195/180
(*zitplaatsen met veiligheidsgordels)

Prijs vanaf: € 59.900, prijs testvoertuig € 73.054

Meer info: www.deroocampers.nl en www.adria.nl
Deze camper bekijken? Bekijk hier deze Adria Twin
Benieuwd welke campers er nu te koop staan bij de Roo Campers? Klik hier voor het aanbod

Lees verder
Terug naar Campertesten